Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Zárthelyi díszszemle

2001.11.30. 13:34
Az ötödik alkalommal megrendezésre került haditechnikai szakkiállításnak két közérdekű apropója is volt. Az egyik a vadászgéptender lezárulta utáni világ mibenléte. A másik az, hogy a NATO döntése értelmében Amerika kérhet minket, hogy védjük meg őt.
Ha nem a sajtólövészárkon, hanem a főbejáraton keresztül hatolok be a Hungexpo területére, akkor egy rasellzsákokkal letakart páncélautó fogadott volna - vagány és izgalmas módon a távolban húzódó vasúti installációk felé irányzott nehézgéppuskával. Emellett a "kortárs FPS-játékok tanulságai" feliratú mentális folderbe elhelyezhettem volna azt a megjegyzést, hogy hónapos fraggelés után vegyes érzelmekkel viseltet az ember, amikor (ugyanennek a páncélautónak a közelében) egy Dragunovval felszerelt díszkatona téblábol a látóterében.

Nem bántottak

Kattintson a nagyításhoz!
Békefenntartók küzdelme a médiával
Képünk makett
Efféle reflexiókra azonban nem volt idő, mert beszippantott az idővihar, és a felfűtött pavilon előtt találtam magam. Ott egyenruhás férfiak dohányoztak, akik városi túlélésre optimalizált pszeudokatonai ruházatom, vércivil viselkedésem és mozgásom miatt alighanem azt tekintették volna ideális beszélgetési szituációnak, ha én az ott rendelkezésre álló latyakban fekvőtámaszokat csinálok, miközben ők azt üvöltik közvetlen közelről, hogy "mozogjon, állatmakett!"

Ezt magyarul parának hívják. Egyetlen mentségem a zavaros feltételezéshalmazra, hogy célom nem hazánk honvédelmének mentálhigiénés felmérése, hanem lehetőleg minél nagyobb és terepszínűbb harckocsik megtekintése volt.

Turulbomba

Kattintson a nagyításhoz!
Gepárd mesterlövészpuska
A pavilon belsejében ugyanakkor egy csomó érdekes információ vált világossá

Ezek közül talán a legfontosabb, hogy Magyarországon vannak hadiipari vállalkozások. Híradástechnikai eszközöket, egyenruhákat, konténereket, teherautókat, géppisztolyokat és olyan mesterlövészfegyvereket gyártanak, amelyekkel falon keresztül is frankón fejen lehet lőni bárkit. A hadiiparban az az érdekes, hogy ott nincs kamuzás, csak korszerű és működő dolgokkal lehet előállni, és még akkor sem biztos, hogy megrendeléssel jár a dolog.

A DaimlerChrysler és a Rába által közösen gyártott drabális méretű katonai teherautó például igen meggyőző és kellemes látvány - még annak is tetszett volna, akit általában zavar, hogy egy ilyen kiállításon általában emberek megölésére kifejlesztett eszközök láthatóak.

Egy vicces tányérsapka

Kattintson a nagyításhoz!
Kővé vált látogatók
A külföldi kiállítók is rendkívül érdekesek voltak: Jugoszlávia kicsiny pavilonja körül - ahol az örökzöld Kalasnyikov legújabb változatait lehetett megtekinteni - például tartós tömeg alakult ki. A szuperhősöknek kifejlesztett különleges irányzékkal és gránátköpővel ellátott AK mellett az egyik modellen látható volt az a különös, tölcsér alakú lángrejtő, amely Oszama bin Laden önvédelmi fegyverén látható rendszeresen az esti híradókban (és ugyanebben a formában kicsit azonosult a tálibokkal, akár a vállon átvetett páncéltörő eszköz).

Meg lehetett tekintheni a tendergyőztes Gripen nagy modelljét, illetve egy cseszlovák harcigépet is - ezek körül viszont nem tapasztaltam számottevő érdeklődést.

A kiállítás közönsége egyébként szakmunkástanulókból, üzletemberekből és katonákból állt (katonanő-észlelésről számolhatok be, szabadszem). Hosszasan követtem egy vélhetően orosz tisztet, mert olyan viccesnek találtam a nyolcvancentis átmérőjű tányérsapkáját.