11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 4
Kanada 1
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27. ÉLŐ
Spanyolország 0
Németország 0

Régiókóderek

2001.01.05. 13:26
2000 novemberében az amerikai filmszövetség elindította a Region Code Enhancement technológia bevezetését, amellyel azt akarják elérni, hogy az amerikai DVD-filmeket semmiképpen ne lehessen lejátszani Európában.
Amikor a DVD-k területi kódjait megalkották, a mozibirodalmak szeme előtt két dolog lebegett: filmjeiket általában nem világpremierrel, hanem a regionális igényekhez, speciális szokásokhoz igazítva hozzák ki, másrészt praktikus okoból minek foglalná a magyar felirat a helyet az amerikai DVD-n.

A Mátrix esetében például az egy szem kommentárt nyesték le
Ez mind szép és jó lenne, ha nem állna fenn az az igen kellemetlen jelenség, hogy tudniillik az európai DVD-kről néha több extra tartalom is hiányzik. Általában a kommentárok esnek áldozatául a 8-10-akárhány nyelvű feliratnak. A Mátrix esetében például az egy szem kommentárt nyesték le, míg a Harcosok Klubja első korongján a négy kommentársávból mindössze egy maradt.

Ez ellen kábé semmit nem lehet tenni, mindenki eldönthette, hogy magyar feliratot, netalán szinkront vagy angol kommentárokat szeretne inkább és nem várja meg, amíg behozza a filmet a forgalmazó. Az igazi fanatikusok ekkor az Amazon.com vagy az Express.com felé fordultak, és lökték a rendeléseket, hiszen pluszköltséget is megér, ha a sokezer forintos filmet megkaphatják fullextrásan. Legalábbis eddig így volt.

Egy láb nem elég

Mel Gibson a Hazafi c. filmje az első, melyet régióblokkolóval kezeltek
2000 novemberében az amerikai filmszövetség elindította a Region Code Enhancement technológia bevezetését, amellyel azt akarják elérni, hogy az amerikai filmeket semmiképpen ne lehessen lejátszani Európában. Az élelmes európaiak jobb híján olyan asztali DVD-lejátszókat használnak, amelyek nem ellenőrzik, milyen felségjelzésű film került beléjük.

Az RCE-technológia az ilyen lejátszókban egy színejátszó hibaüzenetet jelenít meg, amellyel szemlélteti, hogy ezt a diszket amerikánus lejátszóval lehet csak megtekinteni. Az első ilyen film Mel Gibson a Hazafi c. harcos (de nem baszós) filmje volt, de idén egyre több lemezt kezelnek majd a régióblokkolóval.

Ausztrália visszavág

A régiókód ellen vette fel a szögesbakancsot az ausztrál fogyasztóvédők szövetsége, ugyanis a szelektív forgalmazás megakadályozza a vásárlókat, hogy a legolcsóbb helyekről szerezzék be filmeket. Az ACCC rövídítés mögött feszítő állami szervezet elnöke úgy gondolja, a világot hat részre osztó kódolás legfőképp arra szolgál, hogy a - főként amerikai és olcsó - konkurencia kiiktatásával magasan tartsa az árakat.

Allan Fels professzor szerint a multinacionális filmgyárak által létrehozott rendszer gátolja az ausztrál vásárlókat, hogy olcsó filmekhez jussanak, hiszen az Amerikából rendelt filmek ausztrál lejátszókban nem működnek. Természetesen - mint mindenhol - arrafelé is kapható régiómentes lejátszó, de ezek az RCE bevezetésével szintén használhatatlanok lesznek.

A francia kapcsolat

A franciák nem várták meg, amíg beüt nekik az RCE-tiltás, ők maguk tiltották ki az idegenszívű filmeket az üzletekből. Január elsejétől minden üzletből kötelező eltakarítani az Amerikából importált DVD-ket, mivel a kormány sérelmesnek veszi, ha az emberek a hivatalos mozipremier előtt tekintik meg otthonuk melegében az új filmeket.

Tavaly elsőként az amerikai, de francia feliratos filmeket irtotta ki a helyi kulturális minisztérium, de az azóta többszáz millió dollárosra hízott DVD-piac lobbija ismét odacsapott, ahova köll. Bár az amerikai, régió 1-es filmek az összforgalom mindössze 1,5-2 százalékát teszik ki az esetleges mozibevételek kiesése miatt.  • Hírek
  • Bankszámla