Piroska
3 °C
4 °C

Az újrahasznosítás drágítja a számítógépeket

2002.07.13. 17:57
Az EU-ban hamarosan életbe lépő direktívák a számítógépgyártókkal takaríttatják el a felhasználók által lecserélt, kiöregedett gépeket. Az igazi kiadást nem az új gépek sorsa, hanem a korábban eladott PC-k megsemmisítése jelenti, melynek költségei jelentkezhetnek az új gépek árában.
Szakértői vélemények szerint félő, hogy a kiszolgált hardverek jövőbeli megsemmisítése, újrahasznosítása és az új eljárások kidolgozásának költsége a számítógépek árának növekedését vonhatja maga után.

Hárommilliárd fontos számla

A brit kereskedelmi és ipari minisztérium becslései szerint az ország iparának a feladat megoldásával kapcsolatban felmerülő költségei elérhetik akár három milliárd fontot is, amely mintegy 1,17 billió forintot jelent.

A Computing informatikai szaklap arra figyelmeztet, hogy a számítógépek fogyasztói árai 50 dollárral is emelkedhetnek, amint életbe lépnek a közös európai környezetvédelmi előírások.

Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékáról rendelkező direktíva például a számítógépek újrahasznosítását írja elő. Az elektromos és elektronikus berendezésekben előforduló veszélyes anyagokról szóló direktíva egyenesen megtilt néhány anyagot, melyeket kis mennyiségben ugyan, de a mai napig használnak az informatikai berendezések gyártása során.

Sokan a lízinget választják

"Az informatikai vezetőknek figyelmeztetniük kell a cégvezetést, hogy számoljanak a beszerzések során ezekkel az új költségekkel is", mondta a BBC-nek Brian Gammage, a Gartner vezető elemzője. Véleménye szerint megnövekedik a kereslet a lízingelési és bérlési opciók iránt. Ezek különösen nagy cégeknél segíthetnek a költségek csökkentésében.

A brit műszaki kereskedelmi szövetség, az Intellect szerint az új rendelkezések költségei csak kerékkötők lesznek a cégek számára. "Az bizonyos, hogy nem fog segíteni a gyártóknak, hogy kilábaljanak a recesszióból", mondta Hugh Peltor, a szervezet szórakoztató elektronikai igazgatója. "Bár ha azon vagyunk, hogy megmentsük a bolygót, végső soron meg kell osztanunk ennek költségeit. Az egészet nem cipelheti az iparág maga."

Ezzel ellentétes véleményt képvisel Phil Reakes, az újrahasznosítással és felújítással foglalkozó Selway Moore vállalat ügyvezetője. Szerinte az újrahasznosítási rendszer felállításainak költségei nem lehetnek túl drágák. Sőt, a termék költségmodelljében biztosan lesz egy kis rés, amely fedezi a megsemmisítés költségeit.

Nincs helye a régi gépeknek

Reakes szerint problémát az okozhat, hogy a számítógépgyártók jelenleg még nincsenek felkészülve a korábban gyártott, és régen áruba bocsátott hatalmas mennyiségű öreg gép kezelésére. "Mi történjen vajon a cégek által leselejtezni kívánt berendezésekkel?" - tette fel a költői kérdést a szakértő. Mert szerinte a vállalatok a jövőben is egyszerre több ezer géptől akarnak majd megszabadulni.

Az újrahasznosítási szakértő tisztázatlannak tartja, hogy mi történik, ha egy nagy cég az új gépeit már egy másik beszállítótól akarja megvenni. Az új partner nem valószínű hogy kifizeti a konkurense kiöregedett gépeinek ártalmatlanítását, mondta Reakes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!