Auguszta
-7 °C
0 °C

Lassabb fénnyel felgyorsíthatók a hálózatok

2004.09.30. 10:00
Amerikai kutatók szerint a fény lelassításával megakadályozható a torlódások kialakulása az optikai hálózatokon. A fényimpulzusok szabályozott áramlásával talán kihasználhatjuk az optikai szál húsz terahertzes sávszélességét.
A kaliforniai, oregoni és az illinoisi egyetem munkatársai bejelentették: képesek úgy lelassítani a fényt, hogy a számítógépek adatátviteli sebessége jelentősen megnőjön. A tudósok elérték, hogy az általuk használt félvezetőben a fény mindössze tíz kilométert tegyen meg másodpercenként, magyarán harmincezerszer lassabban haladjon, mint vákuumban.

Kihasználják a sávot

A fényimpulzusok lassításával szabályozni lehet az adatok áramlását, és ezzel felgyorsítható a hálózatok adatátviteli sebessége, írta a Cnet. Ezzel zökkenőmentessé válthatnak a nagyfelbontású videokonferenciás beszélgetések, vagy más kontinensen dolgozó mérnökök ugyanazon a háromdimenziós modellen akadásmentes nagy felbontású videokonferenciás beszélgetéseket tesz lehetővé, vagy különböző kontinenseken tartózkodó mérnökök egy háromdimenziós modellen dolgozhatnak.

"Jelenleg nem használjuk ki az optikai szál által nyújtott húsz terahertzes sávszélességet, mert optikai-elektronikus-optikai kapcsolórendszerek ezt megakadályozzák. Egyetlen másodperc alatt hatszáz egészestés filmet küldhetnénk el a hálózaton, ha kihasználnánk." - mondta el a Cnetnek Pei-Cheng Hu, a felfedezésről szóló írás szerzője.

Optikai csalódás

Az elmúlt öt évben egyébként nemcsak lelassították, hanem le is állították a fényt néhány ezredmásodpercig, de ezekben a kísérletekben lézerekkel lövöldöztek mindenféle különleges atomi gőzre és kristályokra. Most a kutatók olcsó félvezető segítségével lassították le a fényt, ezért az eredményeik gyakorlati megvalósítására nagyobb az esély, mondta el Connie Chang-Hasnain, a Berkeley professzora.

Jelenleg komoly problémát jelent az optikai adatátvitelben, hogy a fény másodpercenként százezer kilométert tesz meg, és a fényimpulzusokat elektromos jellé kell átalakítani, hogy a számítógép kezelni tudja az adatokat. Az elektromos jel ugyanis lassabb, és emiatt torlódás alakulhat ki. A fény lelassításával - valamint a lassú fény kezelésére alkalmas csipek kifejlesztésével - megszűnik ez a probléma, de természetesen a kutatóknak még nagyon sokat kell dolgozniuk ahhoz, hogy eredményeiket termékekben hasznosíthassák.

A Berkeley egyetem kutatócsoportja úgynevezett koherens populáció-oszcilláció segítségével lassították le a fényt, és a kísérleteket tíz Kelvinen hajtották végre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!