Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Pc mini, digitális otthon

2005.03.05. 21:28
Az Intel félévente megrendezett kiállításán, az Intel Developer Forumon számos újdonságot mutattak be. Az egyik egy Apple-stílusban elkészített pc-ház, melyet iránymutatónak szán a társaság. Ismertették ugyanakkor a hamarosan megjelenő kétmagos processzorok előnyeit is, és felvázolták a digitális háztartást.
Az Intel szerdán bemutatta a pc jövőjét – ami pont úgy néz ki mint a Mac mini. Az Intel Developer Forumon az autókiállításokhoz hasonlóan számtalan koncepcióval találkozhattak a látogatók, ezek egyike volt a Sleek Concept Entertainment elnevezésű pc. A fémesen csillogó doboz kísértetiesen emlékeztet az Apple nemrégiben bemutatott termékére, a Mac minire.

Üres doboz

#alt# A hasonlóság ennyivel le is zárul, hiszen míg a Mac mini egy működő hardver, addig a fantáziadús elnevezésű Sleek Concept Entertainment (Ravasz Felfogású Mulatság) csak egy üres doboz, lcd-kijelzővel. Ugyanakkor az Intel nem tervez ilyen, vagy ehhez hasonló gépeket előállítani, mindössze ötleteket kíván adni a többi gyártónak (igaz, olcsóbban megúszták volna, ha a partnereknek elküldik az Apple katalógusait).

Az Intel Digitális Otthonokért felelős csoportjának vezetője, Don MacDonald ugyanakkor felvázolta a jövő háztartását, melyben minden, ami a szórakoztatóelektronikával kapcsolatos, egyetlen rendszerről működik. Az Intelnél úgy gondolják, hogy a lakás különböző részein elhelyezett eszközök (zenelejátszók, képnézegetők, filmrögzítők, játékgépek) a közeljövőben egyetlen központról működnének, akár egy időben. Erre a hamarosan megjelenő kétmagos processzorok jelenthetnek megoldást: ezek probléma nélkül futtatnak különféle alkalmazásokat egyszerre, de egymástól függetlenül.

Új gép, új név

Ha végiggondoljuk az Intel elképzelését, kirajzolódik előttünk a közeljövő jól felszerelt háztartása. A gyerekek szobájukban brutálisan mészárolják egymást a legújabb játékprogrammal, az apa a monitor előtt ül a dolgozószobában, és épp szövegszerkeszt, az anya pedig mindeközben egy délutáni beszélgetős műsort rögzíti a merevlemezre a nappaliból. A drótnélküli kapcsolaton továbbított adatokat pedig az egyetlen központi számítógép dolgozza fel, közvetlenül a porszívó meg a zsák krumpli mellett, a spájzban.

Hyper-Threading
Azoknak, akik gyakran futtatnak párhuzamosan több programot, hasznos lehet a Hyper-Threading technológia. Az elképzelés lényege, hogy a processzor logikailag megduplázza magát. Valójában tehát csak egy processzormag dolgozik, az operációs rendszer azonban úgy érzékeli, mintha két külön feldolgozóegység működne a gépben. Ez nem eredményez akkora gyorsulást, mintha valóban két mag dolgozna a gépben, de a két utasításszálnak köszönhetően könnyebbé válik a párhuzamos adatfeldolgozás.
Az IDF-en bemutatott kétmagos processzorok képesek arra, hogy több feladatot lássanak el egy időben anélkül, hogy bármelyik adatszál lelassulna. A processzorok - melyek korábban Smithfield néven futottak - hosszútávon a Pentium 4-es sorozatot váltják le, ennek megfelelően új nevet is kaptak: ez a Pentium D. A legerősebb otthoni Pentium továbbra is az Extreme Edition lesz, különlegessége a két mag mellé társuló Hyper-Threading technológia, melynek segítségével nem kettő, hanem négy utasításszálat képes kezelni egy időben.

Nem újdonság

Persze ez az elképzelés nem újdonság, az Albacomp például már árul Entertainment PC elnevezéssel hasonló megoldást. A központi gépben az egymagos, Hyper-Threading technológiát használó P4-es dolgozik, mely médiaszerverként drótnélküli kapcsolatban áll a lakásban elhelyezett eszközökkel, tv-vel, rádióval, dvd-vel. A társaság termékmenedzsere, Nagy Csaba szerint a kétmagos megoldások komoly sebességnövekedéssel járhatnak majd, de megfelelő szoftvertámogatottság híján egyenlőre inkább csak a technológiai fejlettség demonstrálásából van jelentősége az új termékeknek.

#alt# Az új csipek a következő negyedévben jelennek meg, de a nagy rivális, az AMD is hasonló termék bevezetésén dolgozik. Az AMD kétmagos csipjét alig egy hete mutatták be, bár megjelenésére csak a második félévben lehet számítani. Addigra pedig nyílván megjelennek a kettő, vagy többmagos technológia előnyeit kihasználó eszközök és szoftverek, minden adott lesz hát a digitális otthon berendezéséhez.

Persze mindez még csak az első lépcsőfok, a későbbiekben a háztartások intelligensebbek lehetnek, mint lakóik. Nincs messze már az az időszak, amikor a központi egység automatikusan besötétít a szobában, ha elindítjuk a filmlejátszást, vagy megállítja a filmet, ha megcsörren a telefon. Ebben a háztartásban már az összes elektronikai egység összefügg, a központi processzor nem csak a szórakoztató berendezéseket kezeli, hanem a mosógéptől a konzervnyitón át a sütőig mindent.

Így aztán megfelelő beállításokkal amikor hazaérünk, a vacsora már melegen vár a mikróban, beléptünkkor a lakás üdvözöl minket (Isten hozott kisgazdám/nagyságos úr/te szarházi, ahogy jól esik), kedvenc dalunkat elindítja a lejátszó, a tv képernyőjén pedig megjelennek az aznap esti filmek ismertetői. A robotkutya meg a sarokba vizel.

2015

A valamivel távolabbi jövőben, 2015-ben pedig már egészen máshogy fognak működni a berendezések, mint manapság. Justin Rattner az Intel technológiai vezetője szerint addigra már szemmozgással vagy élőbeszéddel is irányíthatóak lesznek a számítógépek. Az akár száz magot tartalmazó processzorok soha nem látott számítási teljesítményt biztosítanak majd, így akár a mesterséges intelligencia ugrásszerű fejlődése nélkül is intelligensebbé válhatnak a számítógépek. Ha nem is lesznek képesek gondolkodni, gyorsaságuknak köszönhetően pillanatok alatt végigpörgethetnek minden lehetséges megoldást, és abból a legvalószerűbbet választják majd ki. Mindennek köszönhetően pedig - legalábbis Rattner szerint - tíz év múlva már elcseveghet egymással a számítógép és az ember.