Endre, Elek
17 °C
30 °C

Kapós a világ legkisebb pisztolya

2008.03.05. 22:41
Eddig háromszáz darabot adtak el a világ legkisebb pisztolyából írja a Daily Mail. A megrendelőknek legalább fél évet kell várniuk az 5,5 centis fegyverre, amivel állítólag ölni is lehet.

A gyűjtőknek szánt fegyver prototípusát három éve mutatta be a svájci SwissMiniGun cég, és a pisztoly hamarosan bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legkisebb működőképes revolver. A 19,8 grammos pisztoly 5,5 centiméter hosszú, kalibere 2,34 milliméter, a gyártó éles és vaktöltényeket is ad hozzá. Az apró lövedék 430 km/h-s sebességgel hagyja el a fegyver csövét, és közelről akár egy emberrel is végez. Legalábbis erre és rövid csövére hivatkozva tiltották be Amerikában, és az amerikai alkohol-, dohány- és fegyverügyi hivatal 2006-ban külön közleményben hívta fel a figyelmet a könnyen elrejthető gyilkos eszközre.

(kép: SwissMiniGun)

Paul Erard, a SwissMiniGun tulajdonosa a lapnak nyilatkozva nevetségesnek nevezte a gondolatot, hogy a bűnözők egy ilyen apró fegyverrel a zsebükben indulnának görbe útjaikra. "Szeptember 11. óta paranoiások az amerikaiak" – fogalmazott, és hozzátette, hogy a pisztoly gyengébb, mint sok légfegyver. Jonathan Spencer fegyverszakértő szerint azonban a fegyver kis mérete ellenére is veszélyes, a lövedék ugyanis olyan gyors, hogy képes átszakítani az emberi bőrt, és a két milliméternél alig nagyobb lövedék is halálos sérülést okozhat, ha például a szívet találja el.

Nem kell tartani azonban attól, hogy az apró pisztoly a fegyver-feketepiac slágere lesz, ugyanis a SwissMiniGun kis cég, egy évben nagyjából 125 darabot gyárt a fegyverből, és a leendő tulajdonosoknak legalább fél évet kell várniuk a megrendelés után. Eddig háromszázat adtak el a pisztolyból, többnyire közel-keleti gyűjtőknek. A rozsdamentes acélból készült alapváltozat körülbelül egymillió forintba kerül, a gyémántokkal kirakott, 18 karátos aranyból készült, legdrágább verzió ára tízszer ennyi.

(képek: SwissMiniGun)