Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Hazudik a Sony a PS3-ról?

2006.11.25. 23:34
Egy amerikai elemzőcég szerint a Sony legfeljebb 175 ezer konzolt szállított le a PS3 amerikai startjára az ígért 400 ezer darab helyett. Nehezen indul be a gyártás, ami kevéssé meglepő, hiszen a legtöbb alkatrész előzmény nélküli. Ennek ellenére nagy botrány még nem volt, a hardver többé-kevésbé működik.

Úgy tűnik, a Sony elég lazán értelmezi a számokat, legalábbis ha a PS3-ról van szó. Először a megjelenés dátumát változtatta folyton, sokáig sejteni sem lehetett, hogy hányadik hónapban kerül piacra a konzol. Aztán a japán premierre felhalmozott készletekről voltak egymásnak ellentmondó információk. A cég végig százezer darabos kezdésről beszélt, de végül kiderült, hogy kilencvenezer konzolt sem sikerült leszállítani. Ez viszont semmi ahhoz képest, amit az American Technology Research állít.

Túlzás

Az elemzőcég szerint a Sony legalább 125 ezer, legfeljebb 175 ezer PlayStation 3-mal startolt az Egyesült Államokban, írta meg a Daily Tech. Ezek a számok viszont minden körülmények között alulmúlják a beígért 400 ezer darabot. A cég munkatársa, Paul-Jon McNealy szerint nehéz elhinni, hogy az ütemtervnek megfelelően egymillió játékgépet tudna a Sony leszállítani év végéig. Gyanús, hogy McNealynek igaza van, az amerikai boltokban ugyanis most is hiánycikk a PS3, a kereskedők meg nem tudják, hogy mikor kapnak újabb szállítmányt.

A Nintendo viszont az elemzők szerint több mint egymillió Wii-t szállított le az amerikai premierre, és az első szállítmány el is fogyott. Ugyanakkor a japán cég hetente 250 ezer konzollal csillapítja az amerikaiak mozgásigényét, és év végéig világszerte négymillió játékgép legyártását ígéri a Nintendo. A már nálunk is bemutatott hadonászós konzolból négyszázezret juttatnak majd a japán boltokba a december másodikai hazai premierre, de a gép december nyolcadikán Európába, Magyarországra is megérkezik. Ezzel szemben március előtt PlayStation 3 hivatalosan nem teszi be a lábát a kontinensre.

Kisebb bajok

Azok sem lehetnek maradéktalanul elégedettek, akik mégis hozzájutottak a Sony játékgépéhez. A megjelenés után kiderült, hogy a PS3 nem játssza le tökéletesen az összes PS2-es játékot (pedig le kéne neki), ráadásul problémák jelentkeztek a régebbi nagyfelbontású tévéknél is. Baj akkor van, ha a készülék csak a 480p és az annál lényegesen jobb minőséget kínáló 1080i felbontásokat támogatja – a kettő közötti 720p-t nem. Azokat a játékokat, amelyeknél 720p-re van optimalizálva a felbontás, a PS3 nem feljavítja 1080i-re, hanem lerontja 480p-re. A probléma azonban csak keveseket érint.

Mindezek ellenére a PS3 meglepően megbízhatóan teljesít. A Cell processzor, a blu-ray-olvasó, és még számos alkotóelem lényegében újszülöttnek tekinthető, a konzol a főpróba, ennek ellenére nem érkeztek hírek sorozatos meghibásodásokról, gép-elfüstölésekről, vagy megtámadott gyerekekről. A Cell nagyon okos, sosem lehet tudni.