Sára, Márió
2 °C
6 °C

Betonba ágyazott megahertzek

2005.11.04. 10:30
Szinte lehetetlen lenyúlni vagy megbuherálni a JackPC elnevezésű számítógépet, hiszen egy parányi fali aljzatba van beépítve.
#alt#

Eddig rendre a perifériára szorultak az úgynevezett hálózati számítógépek, amelyekben nincs igazán nagyméretű háttértár és rendes 3d-s videokártya, csak gyors processzor meg némi memória, de mindig előkerül néhány fanatikus cég, amely töretlenül hisz a központi szerverekre épülő modellben.

Most a pc utáni világ megteremtésén fáradozó Chip PC állt elő egy szokatlan ötlettel: ez a fali aljzatba építhető JackPC. Ezt a számítógépet biztosan nem viszik haza az alkalmazottak, és valószínűleg nem is tudják megbuherálni, az irodák vasbeton fala kellő védelmet nyújt.

A JackPC legfőbb előnye, hogy a cégeknek nem kell mindenhová kábelvezető csatornákat rakniuk, de komoly fejtőrést okozhat az irodák berendezésekor, hogy mindegyik asztalt valamelyik fal közelébe kell tolni. A falakba is csak hálózati kábeleket kell húzni, a gép ugyanis támogatja a power over ethernet szabványt is, azaz a hálózati csatolón keresztül kap áramot.

Teljes terhelés alatt is csupán öt wattot fogyaszt a gép AMD Au 1550 típusú, 500 megahertzes RISC processzora, pedig ez a cég szerint egy 1,2 gigahertzes Intel processzor teljesítményét nyújtja. Van benne 128 megabájt ram és 64 megabájt flasmemória, videokártyája pedig 1600x1200 képponton jelenít meg 16 millió színt. A JackPC Microsoft Windows 2003, 2000, NT4 és Citrix környezetben használható, van benne Internet Explorer és még ötven más program futtatható rajta.