Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kézitermináloké a jövő

2001.06.20. 09:48
Új életre kelhet az Oracle-vezér, Larry Ellison álma a hálózati számítógépről - mivel a kéziszámítógépek (személyi digitális asszisztensek, hordozható titkárnők, palmtopok) teljesítménye egyelőre határozatlan ideig nem fogja elérni azt a szintet, hogy használható irodai alkalmazásokat futtassanak, esetleg egy internetböngészővel párhuzamosan. Egy távoli szerverhez kapcsolódva azonban a parányi számítógéppel olyan feladatok is megoldhatóak lennének, amelyek egy asztali számítógépen is kifognak.
A sajtófogadásokon elhangzó optimista beszédek és különböző komplex számítások nyomán évek óta az a közvélekedés, hogy a kéziszámítógépek hamarosan olyan sokoldalúak lesznek, mint az asztali társaik. A jövendölés máig nem valósult meg: a palmokba egyelőre nem építenek elegendő memóriát ahhoz, hogy a tetris mellett más is fusson. A felhasználók álma ugyanakkor az, hogy irodai gépüket a zsebükben cipelhessék, és Excel-táblákat küldhessenek róla e-mailen, ha kedvük szottyan. Szerencsére a jelent nem kell a jövőre való várakozással tölteni.

Ellison visszajön az ablakon át

Így néz ki Ellison álma
Larry Ellison, az Oracle alapító-vezérigazgatójaként évek óta csatázik Bill Gates-szel a világ leggazdagabb emberének járó koszorúért. Egyebk között ennek része volt az az ideológiai párharc, amelyet a személyi számítógépek jövőjével kapcsolatban kibontakozott közöttük. Ellison ötlete a network computer (NC), vagyis a hálózati számítógép volt - egy önmagában szerény teljesítményű eszköz, amely egy központi szerverhez kapcsolódva nyeri el gyakorlati értékét. Az NC bármit tud, amit egy PC, annyi különbséggel, hogy a számítási teljesítménye nagyjából a monitor és a perifériák kiszolgálására korlátozódik, míg a munka oroszlánrészét egy távoli nagy teljesítményű szerver végzi.

A rivális Microsoft ezzel szemben az autonóm PC igéjét terjesztette. Drága hardverre sok drága szoftvert adtak el - igazuk erkölcsi alapjává pedig az elosztott számítási rendszerek váltak (például a SETI, vagy az American Cancer Society rákkutató programja)

Az NC előnye a hagyományos asztali géppel szemben olcsósága volt, a harmadik világban például nagyon várták. Hátránya volt ugyanakkor a központosított rendszer: a felhasználók általában szeretik biztos helyen tudni a több gigás pornóképgyűjteményüket - ugyanakkor egy megfelelően rosszindulatú hackertámadás nagy néptömegeket hagyhatott volna használható számítógép nélkül.

Ellisonnak 1998-ban nem lett igaza: az Oracle leányvállalata, a Network Computer a nyomott PC-árak miatt akkorát bukott, mint a majom. 2000 nyarán az időközben New Internet Computerré alakult Network Computer újra csak kietlen sivatagot talált az általa betölteni kívánt piaci szegmens helyén.

Mégis lehetséges

Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy a számítástechnika hálózati megközelítése mégsem fog kihalni, hiszen megoldást nyújthat a kéziszámítógépek teljesítménybeli problémáira. Különböző cégek jelenleg két különböző elv alapján osztják meg a feladatokat a palm és a szerver között.

A kéziszámítógép NC-vé alakításának egyik módja, hogy hordozható eszköz szűkös memóriájába egy komplikáltabb programnak csak azt a részét tölti le, amely a munkához éppen szükséges - ez az alkalmazás-szegmens kiszolgálása. A másik megközelítés az áramoltatott applikáció - amelynél a a szerver mindössze a palm kijelzőjén megjelenítendő képet küldi át tömörítve, a palm pedig a felhasználó operációit a szerverre.

Előbbit az AppStream és a Nortel Networks Application Management Solutions képviseli. Utóbbiakat a Citrix Systems. Közülük a Citrix képernyőletöltős rendszerét használják a legtöbben (Japánban népszerű).