16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Internet-gép Ellisontól

2000.07.07. 17:49
Larry Ellison, az Oracle igazgatója, nem adja fel a Microsoft-mentes számítógéppel kapcsolatos látomását. Pénteken piacra dobják a linuxos hálózati számítógépet, amely monitor nélkül 199 dollárba kerül.
A gép, amely voltaképpen egy linuxos munkaállomás, nem tartalmaz sem merevlemez-meghajtót, sem Windows-t. A Cyrix chippel pörgő alaplap mellett egy CD-meghajtót tartalmaz. Jövő héttől már 199 dollárért meg lehet rendelni a New Internet Computer Co. (NICC) weboldalán. Aki monitort is szeretne az internetes munkaállomáshoz, az 328 dollárral készüljön, az 59 dolláros szállítási díj mellett.

Az első tíz New Internet Computert (új internet számítógép) a gyártó NICC az Amazonon árverezteti. A licit háromszáz dollárról indul, aki legtovább bírja, egy olyan gép birtokába jut, amelyen Larry Ellison aláírásával díszített oklevél bizonyítja, hogy korlátozott kiadásról van szó.

Az ősi harc

Larry Ellison, Oracle főnök (és a leggazdagabb Bill Gates helyére pályázó milliárdos) régi álma, hogy egy sikeres unixos-linuxos alapú munkaállomással döntse porba az asztali PC-ket támogató Microsoft birodalmat. Ennek megvalósításával először 1997-ben próbálkozott az Oracle, de bukás lett a dologból.

A második nekifutás most az Oracle leányvállalat New Internet Computer Co.-ra hárul. ,,Az ötlet megelőzte korát" - értékeli Michael Salort, a NICC szóvivője, a korábbi bukást.

Túl drága vagy elég olcsó?

Az elemzők azonban ezúttal sem látják fényesnek az internetes munkaállomások piaci esélyeit. ,,Szerintem ez drága. Ha a gép a monitorral együtt nem esik a kétszáz dolláros kategóriába, akkor a vásárlók jó része úgy dönt, hogy rá szán még egy százast és vesz egy PC-t." - mondja Matt Sargent, az ARS elemzője.

Az érem másik oldala viszont, hogy a konkurrens WebTV és Netpliance munkaállomásaival szemben az NIC nincs szolgáltatóhoz kötve. Ellison malmára hajtja a vizet az is, hogy a százdolláros PC-ről elhíresült, piacvezető Netpliance nemrégiben 399 dollárra emelte, az addig 99 dolláros i-Opener árát, vagyis egyetlen látványos csapással elvágta maga alatt a fát.

Tim Bajarin az NICC stratégiai elemzője is úgy látja, hogy jelenleg nincs nagy tülekedés a PC-nél olcsóbb munkaállomások polcainál. A jelenlegi kereslet azonban felfut a jövőben, és nekik fontos kérdés, hogy ki uralja majd akkor a piacot.  • Tippek
  • Bankszámla