Milyen kütyüt ne ajándékozzon karácsonyra

2006.12.13. 11:33
Mindenkinek van aszociális, kockafejű ismerőse, de a legtöbben nem utálják annyira a számítástechnika megszállottait, a geekeket, hogy lehagyják őket a karácsonyi ajándéklistáról. Azért csak óvatosan! Attól, hogy valaki bolondul a technikáért és programozott már BASIC-ben, még nem biztos, hogy örül bárminek, amit be lehet dugni valahová, vagy ami zúg, vagy amire rá van írva, hogy High Tech Pro. Karácsonyi tiltólista azoknak, aki szeretik a geekeket.

Joystick

Ha csak megajándékozandó ismerőse nem tesz rá egyértelmű utalást (például álmában azt hajtogatja, hogy Cyborg EVO Wireless vagy Force 3D Pro), semmiképpen ne vásároljon neki ajándékba joystickot. A számítógépes játékok túlnyomó többsége pompásan irányítható billentyűzettel és egérrel, és a joystickra csak olyan megszállottnak lehet szüksége, akik úgyis sokkal jobban tudják, milyen erősségű force feedback kell az ideális thrust eléréséhez, mint bárki más. Majd vesz magának, ha annyira kell neki.

Usb-s pen drive

Az usb-s tárolóeszközök, népszerű nevükön pen drive-ok napjaink kedvelt adattároló eszközei, kis méretük, nagy kapacitásuk miatt előszeretettel használja őket kicsi és nagy, öreg és fiatal. Éppen ezért ne vásároljon usb-s pen drive-ot szeretteinek! Kevés kivételtől eltekintve ezek a kütyük tömegcikkek, mindennapi használati eszközök. Nem túl olcsók, de mégiscsak egy kategóriába tartoznak a zoknival meg az öngyújtóval. Ugye zoknit meg öngyújtót sem vásárolna karácsonyra? És flopit? Na ugye. Ha egy kis stílusérzéke van, pen drive-ot sem vásárol, legfeljebb ha igazán különleges, például 100 gigabájtnyi adat fér rá, esetleg aranyból van, gyémánt berakással. Akkor talán.

Mi az a geek?
A geek [ejtsd: gík]a Wikipedia szerint olyan személy, aki - egyes esetekben kényszeresen - vonzódik homályos vagy nagyon speciális területek iránt, amelyek sokszor virtuálisak vagy az elektronikával kapcsolatosak. A Merriam-Webster angol egynyelvű szótár definíciója a szó három jelentését ismeri: geeknek hívják a karneválok azon szereplőjét, aki leüti egy élő csirke vagy egy kígyó fejét; geek az, akit az intellektusa miatt sokan utálnak (értsd: tudálékos; stréber), és geeknek nevezik azt a személyt is, aki valamely - általában technikai - terület szakértő elkötelezettje.

Feliratos póló, bögre

A geekek jelentős része megőrül a statement-cuccokért: legendák keringenek arról, mire képes elkeseredett dühében a programozó, ha egy reggel arra ébred, hogy eltűnt a php-s bögréje, és saját szemünkkel láttunk olyan világhírű bloggert, aki "I'm blogging this" feliratú, ThinkGeekről rendelt felsőrészben jelent meg egy elegáns partin. Nos, ez az a pont, ahol segíthet geek ismerőseinek normális emberré válni. Felejtse el az "I szív pingvin" meg a "Microsoft Suxx" felirattal ellátott ajándékokat, a "Haxor"-ról már nem is beszélve. Magyarázza el ismerősének, hogy az igazik geek mélyen, belülről geek, a külső jegyei alapján pedig már amúgy is könnyen felismerhető - legyen elég a zsebes rövidnadrág, a bőrszandál és a kockás ing, ne akarja a helyzetet súlyosbítani mindenféle bohókásnak vélt, valójában ciki felirattal.

Egéralátét

A drótnélküli eszközök, a lapos lcd-képernyők és a csajozós közösségi szájtok korában az egérpad a nyomorúságos múlt rothadásszagú leheletét árasztja magából. Nehogy eszébe jusson egérpadot ajándékozni! Egyrészt semmi szükség rá, másrészt az elmúlt években a marketinges szakmának sikerült a terméket az ingyen osztogatott szóróajándékok közé aljasítania, amitől a szerencsétlen egéralátét még azt a kevés bájt is elveszítette, ami eredetileg volt neki. Természetesen kivételt képeznek azok az exkluzív termékek, amelyek nevében szerepel a "pro", a "precision" vagy a "titanium". Saját tervezésű, interneten rendelt darabokról esetleg lehet szó, de csak akkor, ha azok egyéni érzelmeket - szerelem, unalom, gyűlölet - sugároznak.

Linux

Igen, fájó ezt kimondani, de ha istent ismer, ne ajándékozzon Linuxot se karácsonyra, se máskor. Különösen gyereknek ne. A Linux modern, nyílt forráskódú, eredetileg a Unixra épülő, ingyenes operációs rendszer, és a modern, nyílt forráskódú, eredetileg a Unixra épülő ingyenes operációs rendszerek közül kétségtelenül a legjobb. De Linux alatt nem fut sem a Need for Speed, sem a GTA, így ha nem akar csalódott arcú, könnyes szemű kisgyereket látni, ahogy 2 fps-sel próbál autóversenyezni Wine alól a közértből nyúlt sulinetes horrorkonfiguráción, inkább ajándékozzon villanyvasutat. Ja, és a Linux ingyen van, ha annyira kell neki, mert annyira geek, majd letölt magának egy Ubuntut.

Webkamera

Az igazi geek bitben gondolkodik, Fortranban beszél és C-ben álmodik; fő eszköze a parancssor, semmi szüksége tehát olyan hívságos eszközökre, mint a webkamera, amivel kapcsolatba kerülne az undorító, értetlen külvilággal. Egy webkamera amúgy is csak az értékes sávszélt foglalja. Ha nőnemű geek kapja ajándékba, a webkamera egyértelmű üzenetet közvetít: "Irány a cset, vetkőzz, bébi, aztán elő az uborkával". Karácsonykor ez rosszul veszi ki magát, tartalékolja az ötletet húsvétig.

Monitortisztító készlet

Ugye soha nem ajándékozna karácsonyra Ajaxot, Cillitet, Vimet és Viledát? Akkor ne ajándékozzon monitortisztító készletet se! Bár ilyesmire minden geeknek szüksége van ahhoz, hogy a képernyőn összegyűlt könnyet, nyálat és vért időnként letakaríthassa, a monitortisztító készletnek nem a karácsonyfa alatt van a helye, hanem a napi bevásárlólistán, valahol a kiló krumpli és a villanykörte között. Ugyanezen indokok alapján tartózkodjon olyan hétköznapi biszbaszok ajándékozásától, mint a processzorhűtő paszta vagy az ethernetkábel, amit be se lehet csomagolni rendesen, és biztos, hogy krosszlinkest vesz véletlenül, amikor egyenes kéne.

Számítógép

A legfontosabb, első számú, úgynevezett ökölszabály, hogy semmilyen számítógépet, legyen az desktop, notebook vagy pda, semmilyen körülmények között ne vásároljon számítástechnika-imádó ismerősének. Csak elrontani tudja. Az nyilvánvaló, hogy az igazi geek mindig jobb technikára vágyik, mint ami éppen van neki, de hogy pontosan mire, azt egyedül ő tudja. Ne okozzon neki csalódást azzal, hogy egy félidióta áruházi alkalmazott tanácsai alapján megveszi az első ezüstszínű dobozt, ami a polcon porosodik. Kivétel persze van: pontos specifikáció birtokában (modell, allkatrészek gyári száma, bővítések listája) nyugodtan vegyen bármit, de az már nem ajándék lesz, hanem házhoz szállítás.  • Tippek
  • Hírek