Klaudia
-4 °C
2 °C

Karatézó robotok Japánban

2003.10.14. 15:57
Izzadt felsőtestek helyett gépzsírral kezelt acélos izmok feszülnek egymásnak a robotharcosok küzdelmében. Karatézó és szumózó robotokat mutattak be Ázsia legnagyobb elektronikai és számítástechnikai vásárán Tokióban.
A CEATEC (Combined Exhibition of Advanced Technologies) kiállításon bemutatott, alig harminc centiméteres Morph3 robotot Japánban, a csibai műszaki egyetemen fejlesztették ki. Az apró emberszabásúban a központi processzor mellett tizenhárom processzor dolgozik az összetett mozdulatok kivitelezésén. A Morph3 a beépített 138 nyomásérzékelő és 30 motor segítségével nemcsak sétálni képes, hanem különböző karaterúgásokat küldi a padlóra az ellenfeleit.

Esnek-kelnek

Mivel a robotok alacsonyak, a felbukásukkor az érzékelőik nem működnek pontosan és nem reagálnak hatékonyan, írta a Japan Corporate News. A kompakt robotokra kifejlesztett technológiák azonban nagyobb robotokban könnyen felhasználhatóak.

A Fujitsu által kifejlesztett HOAP-2 a kínai taj-csi-csüan harcművészetet ismeri. A HOAP-2 pontosan utánozza az emberi mozgást, és olyan mesterien egyensúlyoz, hogy fejen állni és bukfencezni is képes. Ha védekeznie kell, akkor a szumózók alapállását veszi fel.

Linuxos bajnok

A HOAP-2 ezekkel a mutatványokkal a cirkuszokban is megállná a helyét, mégsem szórakoztató műsorokban fog fellépni. A Fujitsu kimondottan kutatási célokra fejlesztette ki a robotot, ezért valószínűleg csak egyetemi hallgatók és robotfejlesztő mérnökök fognak találkozni vele. A HOAP-2 robotot nyílt forráskódú Linux irányítja.

A kiállításon néhány otthoni használatra tervezett robotot is bemutattak. A PFU Limited által kifejlesztett MARON-1 az otthoni elektronikus szerkezetek működését ellenőrzi és mobiltelefonnal irányítható, a Sogho Security Services által bemutatott C-4 pedig házőrzői feladatokat lát el. A Banryu névre keresztelt négylábú robotháziállat a hőmérsékletet, a szagokat és a hangokat figyeli érzékelőivel, és vészhelyzet esetén azonnal felhívja a gazdáját.