Mégis az Xbox360 nyeri a konzolháborút?

2007.09.20. 20:18
Először láttak napvilágot összesített játékeladási adatok a PS3-Xbox360-Wii konzolgenerációból. A Nintendo csak az alapgép eladásaiban veri a mezőnyt, a legtöbb játék Xbox360-on kel el. A PlayStation 3 minden összehasonlításban utolsó.

Nyomasztóan dominálják az amerikai videojáték-piacot az Xbox360-as játékok - derül ki a NPD piacelemző cég adataiból. Az eddigi felmérések főként az alapgépek eladási adataiból dolgoztak, és jelentették ki, hogy a Nintendo Wii-je nyeri a konzolháborút. A konzolgyártók igazi haszna azonban nem a hardveren, hanem a játékokon van, ugyanis minden egyes eladott játék árából leveszik a maguk licencdíját - ebben pedig a Microsoft áll a legjobban. Az Xbox360-as játékok fölénye még azt figyelembe véve is jelentős, hogy a gép egy évvel korábban jelent meg, mint a 2006. novemberében debütált Playstation 3 és Wii.

Az Xbox360-on eddig eladott játékok számlálója 55 millió felett jár, a Playstation 3 alig 7 milliót, míg a Wii közel 19 milliót tud felmutatni (ezek csak amerikai számok, az európai és japán piacról jelenleg nincsenek részletes adatok).

Xbox360: diadalmenet

Az Xbox360-as toplistát (és egyben az egész konzolgeneráció bestsellerlistáját) a Gears of War sci-fi-horror akcióorgiája vezeti 3,7 millió példánnyal, a Tom Clancy nevével fémjelzett Ghost Recon Advanced Warfighter és a második világháborús Call of Duty 2 előtt (mindkettő 1,85 milliónál jár). Tizenöt játék érte el az egymilliós, és 34 a félmilliós példányszámot. Az akciójátékok viszik a prímet: az említett 15 egymilliós bestseller között mindössze négy (a Project Gotham 3 autóverseny, az Oblivion fantasy-szerepjáték, a Madden 07 amerikaifoci-szimulátor és a Fight Night Round 3 bokszjáték) akad, amiben nem kell változatos kaliberű fegyverekkel halomra lőni az ellenfeleket.

Gears of War - karácsonykor jön pécére is

Érdekes módon az exkluzív, kizárólag ezen a gépen elérhető játékok nem muzsikálnak túl jól: a top10-ben mindössze három ilyen van (a már említett Gears of War és Project Gotham 3 mellett a gengszteres akciójáték Saint's Row). Magából az Xbox360 alapgépből körülbelül 5,5 milliót adtak el eddig Amerikában.

Playstation3: csodára várva

PS3-on egyedül a Resistance: Fall of Man sci-fi akciójáték törte át az egymilliós álomhatárt (ez másfélmillió eladott alapgép mellett nem kis teljesítmény), a dobogón a Motorstorm roncsderbije, és a Call of Duty 3 világháborús akció követi 600, illetve 330 ezerrel. A top10-be már 240 ezerrel be lehet kerülni, és 25 játék teljesített a százezres határ fölött, ami nem okozhat különösebb örömujjongást a Sony vezetőségében.

Resistance: Fall of Man - a játékmagazinok fanyalogtak rajta

Az Xboxszal ellentétben, ahol a pécés gyökerű játékműfajok is jól mennek, PS3-on a klasszikus konzolstílusok uralkodnak: a tíz legjobban fogyó játékból hetet az autóversenyek és a játéktermi stílusú verekedős játékok adnak. Aránylag jól teljesítettek viszont az exkluzív Playstation-címek, a top10-be hat olyan játék került, ami más gépen nem elérhető - és az igazi Sony-húzónevek (Metal Gear Solid, Final Fantasy, Gran Turismo) PS3-as megjelenése még várat magára.

Wii: a sztárok viszi a csapatot

A Wii toplistáját nem meglepő módon a térbeli mozgást érzékelő kontrollert legjobban kihasználó játékok vezetik: a Wii Play 3,2, a Legend of Zelda: Twilight Princess 3, és a Wii Sports 1,5 millió eladott példánnyal. Négy játék jutott egymillió, és hét félmillió fölé. Az összesen eladott 18,7 millió Wii-játék felét a toplista első öt helyezettje adja össze, tehát a néhány nagy durranás mellett sok halványabb teljesítményt találunk a listán, mindezt 4,3 millió eladott alapgép mellett.

Wii Play - a gyermeteg grafika senkit nem zavar

Az extra irányítás miatt Wii-re szinte kizárólag exkluzív játékok készülnek, a többplatformos játékok Wii-verziói rendre megbuknak: az egy szál Call of Duty 3-nak sikerült közülük a top10-be bejutnia. A műfajok között a minijáték-gyűjtemények és ugrabugrálós platformjátékok aratnak - a Nintendo törekvése, hogy az idősebb játékosokat is megfogja, nem tűnik sikeresnek.

Külsősök és belsősök

Érdemes megfigyelni, hogy az egyes gépeken mekkora a gyártó saját kiadásában megjelenő játékok aránya az eladási listán (a cég nyilván ezeken kaszál a legtöbbet, hiszen a külső játékkiadó nem veszi le a maga részét az árból).

Magyarok

A magyar játékfejlesztők mintha kicsit lassan ébrednének. Bár több készülőfélben levő játékról is lehet tudni a következő generációs konzolokra, eddig egyetlenegy van csak, ami már eljutott a boltok polcaira: az Eidos Hungary Battlestations Midway-e a második világháború csendes-óceáni hadszínterének csatáival 200 ezer eladott példányt produkált Amerikában Xbox360-on, amivel a toplista 77. helyén szerénykedik.

A PS3 és a Wii esetében fölényesen vezetnek a Sony és a Nintendo belső fejlesztésű játékai, egyetlen független játékkiadó sem közelíti meg őket (PS3-on az eladott játékok harmada, Wii-n közel 60 százaléka belső fejlesztés), Xbox360-on viszont a Microsoft-kiadású játékok csak a második helyen állnak az Electronic Arts kínálata mögött.

A független kiadók között feltűnő a japán cégek gyengélkedése - igaz, ők hagyományosan inkább hazai pályán erősek, de akkor is meglepő, hogy csak a Capcom és a Sega tudott úgy-ahogy értékelhető (1-2 milliós) eladásokat felmutatni.

Multiplatform

A piaci viszonyokat talán a minden platformra megjelenő játékok eladási statisztikái tükrözik a legjobban (bár a Wii különleges irányítása miatt kevesen kockáztatják meg a játékuk átírását a Nindendo gépére). A generáció eddigi legsikeresebb multiplatform játéka, a Call of Duty 3 1,7 millió példányban fogyott Xbox360-on, 330 ezerben PS3-on, és 440 ezerben Wii-n; az Amerikában hagyományosan ultrasikeres amerikaifoci-játék aktuális verziója, a Madden 07 esetében 1,5 millió, 330 ezer és 340 ezer ugyanez az adatsor. Hasonlóak az arányok a kasszáknál megbukott játékoknál is. A mozifilmmel ellentétben videojáték formájában nem éppen remeklő Spider-Man 3 Xbox360-on 270 ezer, PS3-on 136 ezer, míg Wii-n 112 ezer példányban fogyott.

Call of Duty 3 - mindenre megjelent, csak pécére nem.

Még nem lefutott meccs

Az Xbox360 játékeladásai szárnyalnak, Wii-ből nem tud a Nintendo annyit gyártani, amit ne vennének meg - bár a játékok néhány bestseller kivételével nem futnak ehhez foghatóan -, a Sony pedig továbbra is szenved a Playstation3-mal. A konzolháború vége azonban még messze van; valószínűleg a 2007-es karácsonyi szezon, és a következő egy évben megjelenő, már kiforrott, a gépeket kiismert fejlesztőktől érkező játékok fogják eldönteni azt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla