Ágnes
-1 °C
2 °C

Magyarországon is tombol a konzolháború

2007.06.04. 07:59
Hivatalos adatok ugyan nincsenek, de nagyon úgy tűnik, hogy Magyarországra is jellemzők a világszerte megfigyelhető trendek: a Nintendo Wii váratlan siker, az Xbox 360 egy éves előnyével még mindig magabiztosan vezet, a Sony PlayStation 3 viszont gyengébben fogy, mint konkurensei. Még ha ez a terveknek meg is felel.

Bár a játékgépek háborúját biztosan nem a magyar piac fogja eldönteni, egy jobban sikerült konzol jelentős eredményeket tud elérni nálunk is. A Sony Playstation 2-ből például közel 200 ezer darabot sikerült eladni az országban, ami persze nem hivatalos adat, olyan Magyarországon ugyanis nincs: a forgalmazók nem hozzák nyilvánosságra eredményeiket, a területre szakosodott piackutató cégek meg hiányoznak.

Erős start

Az biztos, hogy a Nintendo Wii Magyarországon is jobban kezdett a vártnál. A hadonászós konzolra végig nagyobb volt a kereslet, mint amennyi gépet a forgalmazó le tudott szállítani. Az első hónapokban mindössze párszáz Wii jutott az országba (viszont a három új játékgép közül csak a Nintendo modellje került a világpremierrel egy időben a hazai kereskedésekbe), és a közelmúltig nem volt egyszerű feladat találni egy-egy eladatlan példányt. Bár pontos darabszámokról a Nintendo sem beszél, ebből a cégből sikerült kiszedni a legtöbbet: legalább háromezer gépet sikerült eddig értékesíteni a magyar piacon. Mindenesetre húsvétig a kereslet bőven felülmúlta a kínálatot, aztán megváltozott a felállás, és ez várhatóan a nyári hónapokban így is marad. Az arányváltozás két tényezőnek volt köszönhető: egyrészt végre elég gépet tudott szállítani a Nintendo, másrészt az év közepén hagyományosan kevesebb konzol fogy, némileg csökkent az érdeklődés.

A játékgép hazai értékesítési vezetője szerint ez a hatás a Wii-nél is érzékelhető, de közel sem annyira, mint arra számítani lehetett, az eladott gépek száma alig csökkent a premier óta. Ebben szerepe van annak, hogy sokan csak most jutnak hozzá a konzolhoz, meg a folyamatosan megjelenő játékoknak is. Kaye Christopher szerint a Resident Evil 4 vagy a Party Mario 8 sok vásárlót hozhat majd a cégnek.

A legnépszerűbb szoftver még mindig a Wii Play, minden második géphez vesznek egyet a játékból, amelyik mellé ingyen jár egy távirányító, legtöbben pont emiatt választják ezt a címet. A játékok közül nagyon sikeres még a Zelda, ezt a Wii-tulajdonosok harmada vette meg magának. Egy géphez átlagosan két szoftvert vesznek a vásárlók, de a konzolhoz ingyen járó Wii Sportsszal ez a szám háromra nő. A legnépszerűbb kiegészítő a második kontroller, 100 Wii-tulajdonosból 75 vett már magának a 15 ezer forintos kütyüből..

Kaye Christopher szerint az eladási adatoktól függetlenül nem várható idén árcsökkentés.

Titkos eredmények

A két konkurens forgalmazója sokkal kevesebbet árult el az értékesítési adatokról. A PlayStation 3 kommunikációs ügyeit intéző ügynökségtől megtudtuk, hogy az első hetekben óriási volt az érdeklődés a konzol után, ami azóta valamelyest csillapodott, de az eladások a terveknek megfelelően alakulnak. A Sony még nagyságrendileg sem hajlandó adatokat közölni az eredményekről, információink szerint azonban legfeljebb ezerdarabos volt a nyitókészlet. A gyártás felfutása óta elég gép érkezik az országba, ahogy bárhol a világon, úgy nálunk sem okoz gondot hozzájutni egy PS3-hoz.

Az egy gépre jutó játékok aránya a Sony konzoljánál a legjobb, mindegyik PS3-ra három szoftver jut a forgalmazó szerint A Resistance Fall of Manből vagy a Motorstormból biztosan vesznek mindegyik géphez egyet, de népszerű még a Formula 1 Champinship Edition, a Call of Duty 3, és az NBA Street Homecourt is.

Forgalmazója szerint a Microsoft konzoljából adták el eddig a legtöbbet a magyar piacon. Ez köszönhető annak is, hogy az Xbox 360 jelent meg a legkorábban, sőt, a hivatalos premier előtt már jelentős mennyiség érkezett be az országba a szürkeimporton keresztül. A forgalmazó szerint sokat dobtak az eladásokon a mostanában megjelent szoftverek, ezek közül több magyar feliratot is kapott. Népszerű volt Magyarországon a Viva Pinata, a Crackdown, meg persze az X360 aktuális bajnoka, a Gears of War is. Sokan vették a Need for Speed Carbont a Ghost Recon Advanced Warfighter 2-t és a Rainbow Six:Las Vegast, meg a PGR3-at is. Egy géphez átlagosan 2,4 programot adnak el.

Húzócím

A sajtóosztálytól megtudtuk, hogy a játéktörténelem egyik legjobban várt szoftvereként emlegetett Halo3-tól az X360-eladások további erősödését várják, a programra négymillió előrendelés érkezett világszerte. Az import folyamatos, nem okoz gondot a vásárlói igény kielégítése, kivéve, ha az online szolgáltatásról van szó: az Xbox Live hivatalosan továbbra sem működik Magyarországon, és a forgalmazó nem tudott céldátumot mondani a szolgáltatás beindítására.

Rónyai Csaba, a Gamestore webáruház beszerzésekért és eladásokért felelős vezetője szerint a különböző csatornákon eddig nagyságrendileg öt-tízezer Wii érkezett az országba, ami meglepő eredmény. A szakember szerint eddig bármennyire is sikeres volt világszerte egy Nintendo-termék, nálunk alig fogyott. Elég a hordozható játékgépre, a DS-re gondolni, ami a legtöbb piacon rendesen elverte a Sony PSP-t, nálunk viszont meg sem tudta közelíteni. A Wii elődjéről, a GameCube-ról meg azért nem érdemes beszélni, mert az mindenhol megbukott.

Rónyai Csaba információi szerint Xbox 360-ból van a legtöbb az országban, de a lassan másfél éve beszerezhető konzol előnye egyre kisebb a Wii-hez képest. Az is igaz ugyanakkor, hogy mióta beindult a konzol hivatalos forgalmazása, tovább javult a gép helyzete a magyar piacon. A Gamestore résztulajdonosa úgy tudja, PlayStation 3-ból legfeljebb ötezer darabot tudott eddig eladni a Sony, dacára annak, hogy az induló árhoz képest olcsón hozzá lehet jutni a brutális játékgéphez.