Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Késik a PlayStation 3 európai premierje

2006.09.06. 13:34
Szerdán kiderült: fél évet késik a PlayStation 3 európai premierje, így az eleve későn érkező, drága konzol a piac egy újabb szeletét engedi át konkurenseinek, a Microsoftnak és a Nintendónak.

A Sony bejelentette, hogy a PlayStation 3 európai debütálása több hónapot késik, jelentette a Register. A társaság mai sajtóközleményéből kiderül, hogy a PAL területeken, tehát Európában, Oroszországban, a Közel-Keleten, Afrikában és Ausztráliában az eredetileg tervezett november 17-i dátum helyett leghamarabb 2007 márciusában kerülhet a boltokba az újgenerációs konzol.

Utolsók a sorban

A PS3 amerikai és japán premierjének dátuma egyelőre nem változott, a tervek szerint november 11-én a boltok polcaira kerülnek a gépek. A hírek szerint a késés hátterében az áll, hogy a Sony képtelen elegendő kék lézeres diódát gyártani, márpedig ez kihagyhatatlan alkotóeleme a konzolnak: a blu-ray (bd) olvasó az egyik legnagyobb aduász a társaság kezében.


Klikk a galériára!

A mostani bejelentés ellenére a Sony változatlanul bízik abban, hogy a 2007 márciusáig hatmillió darab PS3-at szállít le, tehát hogy egy óriási piac elvesztése nem befolyásolja az eladásokat.

Senkit sem lepett meg a társaság döntése, ha már baj van, Európán szorítanak. Japán cégként elsősorban a hazai vásárlókkal foglalkoznak, a második legfontosabb, de a legnagyobb piac az amerikai. Európába többnyire utoljára érnek el az újítások, pedig az eladott konzolok számát tekintve a kontinens a második számú versenyző, viszont túlságosan tagolt.

Áldás vagy átok?

A bd-olvasó a PS3 egyik legnagyobb extrája, egyben legnagyobb átka is lehet, hiszen a sokak által kifogásolt magas ár is főleg ennek az eszköznek köszönhető. A PS3 500-600 eurós áron kerül az üzletekbe, miközben az Xbox 360-ért csak 300-400 eurót kell fizetni, míg a Nintendo Wii 250 eurónál biztosan nem lesz drágább.

Ráadásul nem most halasztották el először a PS3 premierjét a blu-ray meghajtó miatt. Már a tavalyi E3 játékkiállításon - amikor még úgy volt, hogy 2006 tavaszán a boltokba kerül a konzol -, sokan vakarták a fejüket, nem értették, hogyan adhat a Sony ekkora előnyt a Microsoftnak. A redmondi cég ugyanis már akkor bejelentette, hogy 2005 karácsonya előtt piacra dobja az Xbox 360-at. Így is tett, és mostanra már közel tízmilliót értékesített a konzolból.

A Sony tavaly lemaradt az ünnepi szezonról, lemaradt az egész évről, és a térségben még egy karácsonyt kihagy, vásárlók százezreit átengedve a Microsoftnak. Vagy a Nintendónak, a májusi bemutatása óta nagyon várt Wii ugyanis novemberben a boltokba kerül, a világ összes fontos országában, meg az európaiakban is.