Kilenctonnás szuperlaptop

2007.06.20. 10:00
Minden gyermek titkos vágya egy számítógépekkel megpakolt konténer. Jó, nem mindegyiké, de aki bankalapításon töri a fejét, jobban teszi, ha elkezdi gyömöszölni az áramköröket a játékkamionba. A Sun nagyban is megcsinálta a játékot, akinek van szabad 15 négyzetmétere, meg 500 millió forintja, beszerezheti magának a Blackboxot.

Ön egy telekommunikációs cég vezetője, aki szeretne beruházni a pirézeknél. Tudja, milyen népek ezek: szeretik ellógni a munkát, lopnak, mi sem áll távolabb tőlük, mint a minőség. Ott áll a nagy Kracmag sivatag közepén, kezében egy optikai kábellel, amit szeretne rádugni valamire, de csak a homok van. Megpróbálkozhatna irodaházat, adatközpontot építeni, de az évekbe telne, különben is, ellopnák a maltert, kész rémálom az egész. Ráadásul tudja jól, az adatközpontok nem eléggé hatékonyak, a hűtés miatt nem rakhatja túlságosan közel egymáshoz a gépeket, szóval az épületben óriási területek állnának kihasználatlanul.

Megoldás minden problémára

Ha bele tudta magát élni a cégvezető szerepébe (nem olyan nehéz, gondoljon a jachtokra, sportautókra, monacói nyaralókra), már érti, miért jelent megváltást a Sun Blackbox. A 38 ezer főt foglalkoztató cég legújabb vállalkozása az a nagy darab fekete konténer, ami épp előttem zümmög, egy fekete kamion platójára pakolva. Bécsben vagyunk, a Múzeum negyedben, mögöttünk a császári palota, balra tőlünk a Mariahilfer strasse, csak hogy mindenki be tudja lőni, merre állunk.


Segít a bajban

A doboz maga nem nagy szám, viszont szabványos. Fekete ház, az oldalán zöld betűkkel hogy Sun, meg hasonlók. Hogy mégis félmillió eurót ér félig üresen a konténer, az a belézsúfolt csúcstechnikának köszönhető. Ez itt kérem egy működő, mozgatható, bevethető adatközpont, amit húsz perc alatt lehet beüzemelni, elég rádugni az elektromosságot, az adatkábelt, meg beletölteni a hűtéshez a vizet. Utóbbi necces lesz a Kracmag sivatagban.

Na de ki a fenének kell adatközpont? És van-e ellene védőoltás? Az ilyen rendszereket főleg azok a vállalatok használják, amelyek nagy mennyiségű adatot tárolnak, esetleg jelentős adatforgalomra számítanak. Bankok és telekommunikációs cégek például. Az adatközpontokban jellemzően egy rakás számítógép zümmög, de a rendszer része a gépeket kiszolgáló infrastruktúra is.

Mint a Blackboxban: van itt hűtés, tűzoltás, hermetikusan záródó ajtók, minden. Meg persze számítógépek. A nyolcezres sorozatú Sun szerverekből például 140 darab építhető be a dobozba, ezek darabja nagyjából 15 ezer dollárba kerül, szóval akinek csúcskategóriás konténer kell, az 2,5 millió dollárból vehet magának egyet.

Sok okosság, kis helyen

Mivel a 6-szor 2,5 méteres ház a hátsó kertben is elfér, elképesztő számolási teljesítményt vásárolhat bárki, az elhelyezés nem gond többé. Kétmagos Opteronból 560 darab fér a blade-ekbe, ami 1120 magot jelent 15 négyzetméteren, de rövidesen piacra kerülnek a négymagos AMD-k is. Több mint 2200 mag egy panellakás hálójánál alig nagyobb területen, ugyan ki ne vágyna ilyesmire? De nemcsak processzorból fér sok a dobozba, hanem merevlemezből is, összesen 1,5 petabájt háttértárolót bír el a konténer, amin egymilliárdszor férne el egy másfél megabájtos program.


Bárhol működik

A hűtésnek hála a Blackboxban folyamatosan 20 Celsius-fok van, a vízzel hűtött levegő körbe kering a vékony járattal kettészelt, kétoldalt gardróbszekrény-szerű tárolókkal tarkított dobozban, és folyamatosan hűti a gépeket. A doboz -20 és +58 fok között is használható, szóval akinek arra van szüksége, hajóra pakolhatja, és elcipelheti az Antarktiszra, vagy a sivatagba a kilenc tonnás, 200 kilowattot fogyasztó dobozt, még a szafari során sem kell megválnia kedvenc adatközpontjától.

Felmászunk a lépcsőn, benézünk a titkos rekeszekbe. A Sun bécsi szakembere kinyitja a tükrös gardróbszekrényt, és kihúzza belőle a szervereket. A csatlakozók szabványosak, a kommunikációs portok szabványosak, így nemcsak a Sun gépeit lehet a dobozba pakolni, hanem bármelyik gyártó termékét. Miközben megismerjük az adatközpontok csodálatos világát, a konténer enyhén vibrál, a gépek dolgoznak, a vízhűtő morog. A plafonon a tűzoltó-berendezés csápjai meredeznek, de a cél nem az, hogy az adatokat a tűz helyett a víz pusztítsa el, ezért veszély esetén halon ömlik belőlük, ami elfojtja az égést.

Túlélő

Normál körülmények között senki sem tartózkodik a konténerben, az teljesen önellátó, és a távolból is irányítható. Ha egyszer beüzemelik, már megy magától, amíg el nem viszik máshová. A hermetikusan záródó ajtóknak hála odakint lehet homokvihar, fagyhalál, polgárháború, de még ajkár az emberi civilizáció is elpusztulhat, a szerverek tovább üzemelnek, ami megnyugtató.

Akinek szüksége van rá, jó, ha előre bejelenti igényét: jelenleg három hónap alatt tudják legyártani a Blackboxot, ami még mindig rövidebb, mint felépíteni egy irodaházat, de a Sun ígéri, hogy a megrendelések felfutásával csökken a szállítási idő is. Eddig hatvanat rendeltek a konténerből.

Cseperegni kezd az eső, búcsút intünk a Blackboxnak, ami ellenáll a mostoha körülményeknek: hermetikusan lezár, és nem engedi be a cseppeket. Már meghalhatunk.  • Hírek
  • Árfolyam