A Microsoft hadat üzen a nyílt forráskódnak

2007.05.14. 15:50
Azért olyan jók a nyílt forráskódú szoftverek, mert Microsoft-szabadalmakat használnak fel jogtalanul - állítják a cég jogászai. Steve Ballmer a fair playre hivatkozik, 235 szabadalomsértést emleget, de perre csak akkor megy, ha a nyílt forráskód hívei nagyon nem akarnak fizetni.

A nyílt forráskódú szoftverek 235 esetben sértenek különféle Microsoft-szabadalmakat, jelentette ki a cég egyik vezető jogásza, Brad Smith a Fortune magazinnak adott interjújában. A legfőbb bűnös a Linux (az operációs rendszer magját képző kernelben 42, míg a felhasználói felületben 65 jogsértést vél felfedezni a Microsoft), de az OpenOffice is megkapja a magáét 45 szabadalomba ütköző megoldással. Steve Ballmer, a cég vezérigazgatója megerősítette a hivatalos álláspontot: "Olyan világban élünk, ahol tiszteljük a szellemi tulajdont. Az üzlet minden szereplőjének ugyanazon szabályok szerint kellene játszani".

Ballmer fenyeget

Fogd a pénzt és fuss!

A Microsoft 2003 óta jegyeztet be tömegesen szoftver-szabadalmakat: az addig éves szinten százas nagyságrendben mozgó szabadalmaik száma az utóbbi években 3-4 ezerre nőtt. Ezeket általában a bevételből származó részesedésért, vagy a partner szabadalmainak használati jogáért licenceli más cégeknek: a Novell például 40 milliót fizet egy ilyen üzlet keretében a Microsoftnak a linuxos termékeiből származó bevételéből, a Sun, a SAP, a Toshiba és a Siemens pedig saját licenceket ad a redmondiak szabadalmaiért.

A nyílt forráskód esetében ez nem megoldás, hiszen az esetek nagy részében a jogsértőnek kikiáltott szoftverek mögött nincsen olyan cég, ami kézzelfogható eredménnyel kecsegtetően perelhető lenne, vagy bármit is tudna nyújtani a licencekért cserébe. A Microsoft ezért a nyílt forráskód világnak nagy halait támadja: a legjelentősebb Linux-disztribútor (65 százalék körüli piaci részesedés) Red Hatot, a Free Software Foundation alapítványt és a Sun által támogatott OpenOffice.org-ot.

Hidegháború

Míg a Microsoft azon ügyködik, hogyan tudná hivatalos licencdíjakra váltani a nyílt forráskódú szoftverekben rejlő, állítólagos Microsoft-szabadalom alatt álló részeket, a másik fél sem marad tétlen. A Software Freedom Law Center alapítvány, és a Red Hat köré szerveződött Open Invention Network csoport (olyan tagokkal, mint az IBM, a Sony és a NEC), bár a hivatalos álláspontjuk szerint a szoftver matematikai algoritmus, és mint ilyen, nem szabadalmaztatható, a biztonság kedvéért azért csinos portfóliót állított össze olyan szabadalmakból, amik alapján visszaperelhetnék a Microsoftot, ha a bíróság elé viszi az ügyet.

Szabadalom-armageddon közeleg?

A per nem is valószínű, egyszerűen túl nagyszabású és bonyolult a nyílt forráskódú szoftverek világa ehhez (a Fortune szerint a világ 500 legnagyobb vállalatának több mint a fele használ Linuxot a céges hálózatában). Elemzők szerint szofverszabadalom-ügyben hidegháborússá vált a helyzet az utóbbi hónapokban, és ha valamelyik fél (és a mostani nyilatkozatokból úgy tűnik, ez csak a Microsoft lehet) ebből háborút robbant ki, az a szellemi tulajdon és a szabadalmi jog teljes újraértelmezéséhez fog vezetni - már ha a perek és viszontperek végeláthatatlan sora egyszer véget ér.  • Tippek
  • Hírek