Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megvizsgálják a jpeg-szabadalmat

2006.02.03. 15:45
Hamarosan talán fellélegezhetnek a digitális kamerákat és a képszerkesztő szoftvereket gyártó cégek, ugyanis előfordulhat, hogy az amerikai szabadalmi hivatal megsemmisíti a jpeg formátum szabadalmi oltalmát. Jelenleg a jpeg használatért jogdíjat kell fizetni a szabadalmat birtokló Forgent Networks vállalatnak.

Az amerikai szabadalmi hivatal ismét megvizsgálja a jpeg képformátummal kapcsolatos szabadalmat, engedve a Public Patent Foundation nevű nonprofit szervezet kérésének. A Cnet informatikai szaklap cikke szerint a Public Patent Foundation legfőbb célja, hogy eltöröljék az értelmetlen és az emberiségre nézve káros szabadalmakat, tavaly például sikerült elérniük, hogy a Pfizer a közérdeket figyelembe véve módosítsa egy világszerte népszerű koleszterinszint-csökkentő gyógyszer szabadalmát.

Nagyon sok szabadalmat megtámadnak a hivatalnál, és az esetek hetven százalékában történik valamilyen változás, de általában nem érvénytelenítik a szabadalmat, állítja a jogvédő a szervezet. A jpeg-szabadalom megsemmisítése azonban nagyon sok cégnek az érdeke lenne, mert szinte nincs olyan terület a számítástechnikában, ahol ne használnák.

Tejelnek a képek

A Forgent Networks 1997-ben jutott hozzá a tíz évvel korábban, 1987-ben levédett 4,698,672-es szabadalomhoz, amely szerinte lefedi a digitális kamerákban és számítógépekben használt jpeg tömörítési eljárást. Érdekes módon a Forgent csak 2002-ben kezdett licencdíjat kérni a jpeg használatáért, amikor a formátum már világszerte elterjedt.

Bár a nemzetközi jpeg-bizottság megkérdőjelezte a szabadalom érvényességét, a kameragyártók nem harcoltak az igazukért, inkább csendben fizettek. A Forgent több mint százmillió dolláros bevételt szerzett a licencdíjakból, és a cég vezetői szerint a szabadalom több mint egymilliárd dollárt érhet, persze csak ha nem érvénytelenítik, mert ha ez megtörténik, akkor futhatnak a pénzük után.

Richard Snyder, a Forgent vezérigazgatója mindenesetre magabiztosan várja a megkezdett vizsgálat eredményét, nyilatkozata szerint három évig dolgoztak azon, hogy megalapozzák jpeg-szabadalommal kapcsolatos igényeiket.

Nem szabad a lom

Sokan az informatikai fejlődés gátjának tekintik a szabadalmakat, és a nyílt forráskódú szoftvereket készítő cégek és más fejlesztők is azt állítják, hogy az ilyen szabadalmak miatt nagyon nehezen tudnak megjelenni új termékekkel a piacon, a szabadalmak tulajdonosai ugyanakkor azt hangoztatják, hogy ellenlábasaik csupán ingyen szeretnék használni a többi cég találmányait, és a legfőbb gond azokkal a cégekkel van, amelyek nem mennek bele a licencdíjak megfizetésébe.