Jön az ötvendolláros mobil

2007.05.09. 12:30
Új mobilos Java-szoftvert jelentett be a Sun Microsystems, amellyel olcsóbb mobiltelefonok készíthetők, ráadásul a kompatibilitási problémákat is megszünteti.

A szervereket és szoftvereket gyártó Sun Microsystems bemutatta a JavaFX Mobile technológiát, amely az asztali számítógépeken futó Java környezet funkcióit a mobilokon is elérhetővé teszi. Jonathan Schwartz, a Sun vezére a jelenleg is zajló JavaOne konferencián arra utalt, hogy egy Javával felszerelt mobiltelefon körülbelül 30-50 dollárba kerül majd. Persze ez nem rajtuk múlik majd, mivel a Sun ezután sem kíván beszállni a készülékgyártásba. Ezt a feladatot továbbra is az ismert mobilgyártókra bízzák, például a Nokiára, a Motorolára vagy a Samsungra, hiszen ők közvetlen kapcsolatot ápolnak a vásárlókkal.

Olcsóbb szoftverek

A JavaFX Mobile egyik legfontosabb újítása, hogy az összes mobilgyártó ugyanazt az előre összerakott bináris kódot vásárolhatja meg, tehát megszűnnek a kompatibilitási problémák. Most azért kell a mobilra fejlesztő cégeknek minden egyes szoftverből több mint száz változatot elkészíteniük, mert a telefongyártók dönthetnek arról, hogy a mobilra telepített Java keretrendszer melyik moduljait kapcsolják be. Magyarán ami az egyik mobilon működik, a másikon nem feltétlenül.

A JavaFX megjelenésével végre a mobil iparágban is igaz lesz a Sun 1995-ös ígérete, miszerint a szoftvert csak egyszer kell megírni, hogy bármin futtatható legyen. A JavaFX Mobile így jelentősen csökkentheti a mobil játékok és egyéb szoftverek gyártási költségét, ami végső soron az árra is hatással lehet.

Más ötlete

A Sun Microsystems idén áprilisban szerezte meg a JavaFX Mobile technológiát egy SavaJe nevű kis cég felvásárlásával. A Java FX Mobile interfésze hasonló lesz a szabványos számítógépeken futó Java Standard Edition (SE) változatéhoz, ugyanakkor számos olyan szoftvert is tud majd futtatni, amelyek a Java korábbi mobilos verziójára, a Mobile Internet Device Platformra (MIDP) készült. (A MIDP alapja a Java Micro Edition (ME), amely egy kompaktabb Java-változat).  • Hírek
  • Árfolyam