Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Pentium gyorsabb, mint valaha

2005.10.12. 13:26
A következő Intel-processzor gyorsabb és gazdaságosabb is elődjénél, a Presler azonban csak ráncfelvarrás, nem forradalom.

Bár hivatalosan még meg sem jelent, a Tom’s Hardware megkaparintott egyet a következő generációs Pentium D-ből, a 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő Preslerből. Az Intel következő processzora nem jelent áttörést a most is kapható változathoz képest, legnagyobb előnye a kisebb fogyasztás lesz. Ettől sokaknak elfogadhatóbb termék lesz a Presler, mint a radiátor-attitűdöket felmutató Prescott, vagy annak kétmagos változata, a Smithfield. Az újdonságnak nincs szüksége új alaplapra, a Socket 775-ös foglalatba illeszkednek a Preslerek.

Kicsit gyorsabb

#alt# Változást jelent a gyártástechnológia mellett a megnövelt gyorsítótár is. Míg a mostani kétmagos sorozatnak két megabájtból, az újdonságnak négy megabájtból kell majd gazdálkodnia, ami várhatóan jótékony hatással lesz a teljesítményre. Kicsit alakítottak a magok viszonyán is, összességében azonban csak a jövőre érkező Woodcrest, Conroe és Merom magok jelentenek majd áttörést. Az új generációs processzorok felépítése inkább a Pentium M-ére emlékeztet majd, míg órajelük a Pentium D-t juttatja eszünkbe, így akár 30 százalékos gyorsulásra is számíthatunk.

A mostani ráncfelvarrás azonban – a tesztek szerint – legfeljebb egy százalékos sebességnövekedést okoz, a Presler nem, vagy csak alig gyorsabb a Smithfieldnél. Tom és csapata a 3,2 gigahertzes Pentium D 830-ast indította az újdonság, a 930-as ellen, és a tesztek szerint a megduplázott gyorsítótár csak alig érzékelhető sebességnövekedéssel járt. Ugyanakkor a frissített gyártástechnológiának köszönhetően a legnagyobb fogyasztás 252 wattról 214-wattra esett, ráadásul az új termék jobban skálázható, így magasabb órajelen is futtatható lesz: várhatóan készül majd 3,4 gigahertzes verzió, vagy még gyorsabb, míg a Smithfiledből a 3,2-es a legerősebb.

Többet fogyaszt

Közben szállingóznak a hírek a Yonah-ról, a 2006-ban érkező kétmagos Pentium M processzorról is. Várhatóan ezek jóval gyorsabbak lesznek a mostaniaknál, hiszen a plusz egy mag mellett az órajel is növekedni fog: 2,16 vagy akár 2,33 gigahertzes verziókról is lehet hallani, míg a jelenlegi leggyorsabb Pentium M, a 770-es csak 2,13 gigahertzen fut. Megnövelik az előoldali busz sebességét is, 533 megahertzről 667 megahertzre, így a processzor és a memória gyorsabban kommunikálhat majd egymással.

A gyorsulással együtt ugyanakkor a fogyasztás is nőni fog, így az Intel elveszíthet valamennyit előnyéből az AMD-vel szemben: eddig ugyanis legendás volt a Pentium M szerénysége. Az erősebb gépekbe szánt T-sorozat fogyasztása 25 és 49 watt közé ugrik a jelenlegi 27 wattról. Az L sorozat 15 és 24 watt között fogyaszt majd, míg ma mindössze 17 wattot. Az U sorozat (értsd: ultraalacsony fogyasztás) tagjai 14 wattot zabálnak majd, szemben a mostani 5,5 wattal.

Általában azonban kevesebbet fogyasztanak majd a processzorok, mint a megadott csúcsérték, hiszen ritkán üzemelnek 100 százalékon a számítógépek, arról nem is beszélve, hogy a második mag csak akkor aktivizálja magát, ha az feltétlenül szükséges.