Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Nem mindig segít a nagyobb monitor

2006.11.06. 10:44
Jakob Nielsen szerint az az Apple-kutatás, amely arról szól, hogy a nagyobb monitor növeli a munkavégzés hatékonyságát, több szempontból sem állja meg a helyét. Bár elismeri: növeli a produktvitást a nagyobb monitor használata, az Apple-tanulmány módszertana szerinte több sebből vérzik.

Nielsen tanulmányában elsőként azt sérelmezi, hogy az Apple-kutatásban hivatkozott táblázatkezelő-teszt önmagában nem méri a produktivitást. Hogy milyen gyorsan tudunk egy táblázatban elemeket cserélgetni, ez nem a monitor nagyságától függ. Cellák létrehozásánál nem befolyásol minket, hogy mekkora felületen tesszük ezt.

Ebben a műveletben nincs kihívás, alacsony az interakció szintje. A produktivitás változását sokkal jobban mérhetjük olyan feladatoknál, ahol műveletek sorát kell végrehajtani. Nielsen szerint tehát fontos megkülönböztetni a műveleteket és a feladatokat. A kettő közül a jobb mérték a produktivitás meghatározásában, ha a feladatvégzés hatékonyságát vizsgáljuk, a műveletek gyorsasága helyett.

A második probléma az Apple-kutatással, hogy magasan kvalifikált felhasználóktól kérték, hogy egyszerű műveleteket végezzenek el, s a cél az volt, hogy a műveletet minél gyorsabban hibamentesen hajtsák végre. Csakhogy, írja Nielsen, ez nem életszerű. Senki sem ül egy táblázat fölött és ismételgeti addig a cellamásolást, amíg az nem sikerül hibamentesen. Bár fontos, hogy egy felület a magasan kvalifikált felhasználók számára is optimális legyen, a fő szempont azonban sohasem lehet ez.

Olvasónk küldte: munkakörnyezet egy olasz cégnél.

Nielsen szerint az Apple akkor járt volna el helyesen, ha sokkal szélesebb körben tesztelte volna a nagyobbmonitor-használatot, és egyszerű műveletek helyett olyan feladatokat adtak volna a csoport tagjainak, melyek megoldását nekik kellett volna kitalálniuk. Ha ezt a folyamatot megfigyeljük és leírjuk, közelebb kerülhettünk volna ahhoz, hogy vajon mennyivel növeli a produktivitást egy harminc colos monitor, mondjuk egy szabvány 17 coloshoz képest.

Olvasóink mondták
"Én négy desktopot használok 2x2 elrendezésben, amik között könnyen és egyértelműen lehet váltogatni az alt-jobbra-balra-le-fel kombinációkkal." A hatékonyságot leginkább az növeli, ha nem kell a Windows alt-tab kombinációját használni, emeli ki az egyik alapvető szempontot Attila. "Ez ugyanis három, vagy több ablak esetében már rendkívül kényelmetlen tud lenni. Mintha két monitor között kellene forgatni a fejem." >>tovább

Ma már a komolyabb szoftvercégek fontos szempontként kezelik a produktivitást és a szoftverergonómiát. Bár általában nem publikusak erre vonatkozó belső tanulmányaik, a teljes minőségbiztosításban fontos szerepe van ezeknek a paramétereknek.

Nálunk is kutatják

Magyarországon a legjelentősebb ergonómia kutatás a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékén folyik. A tanszék vezetője, dr. Izsó Lajos szerint a nagyobb vagy több monitor használata erősen függ attól, hogy éppen milyen munkát végzünk a számítógéppel. Például építészeti programoknál lehet jelentősége a kifejezetten nagy monitorok használatának, de általánosságban nem lehet azt állítani, hogy a nagyobb és a több automatikusan jobb teljesítményhez vezetne.