Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Konzolügyek

2002.03.27. 08:25
Elképzelhető, hogy a Sony játékkonzolja, a PlayStation következő generációja elosztott számítási rendszerben működik majd. A jelenleg regnáló PS2 ugyanakkor már linuxos munkaállomásként is használható. Megtudhatjuk továbbá, hogy mi nem tetszett a japánoknak a konkurrens Xboxban.
"Moore törvénye túl lassú minekünk. Nem várhatunk húsz évet a következő PlayStatiönnel." - mondta Sinicsi Okamoto, a Sony szórakoztatóipari ágazatának technikai igazgatója a játékipar éves seregszemléjével egybekötött konferencián, a Game Developers Conference-en (GDC).

Biokonzol
Tárgy az eXistenZ című flmből
A Sony azt szeretné, ha játékkonzoljuk következő generációja, a PlayStation 3 ezerszer akkora számítási teljesítménnyel rendelkezne, mint a jelenleg árusított verzió.

Ezt az igényt azonban a lapkákon tizennyolc havonta duplázódó tranzisztormennyiség nem tudja kiszolgálni - a vállalat szakemberei ezért fordultak az eddig fehérje- és időjárásmodellezésre használt kaszkád rendszerű, elosztott számítási rendszer modelljéhez. Így nem kizárt, hogy a PlayStationök következő generációja többmillió hálózatba kapcsolt állomásból áll majd, és egy szuperszámítógépként viselkedik.

"A PlayStation 6 vagy 7 talán már biotechnológián alapul majd." - fogalmazott a távolabbi jövőről szólva Okamoto.

Játékos linuxos

A megfigyelők szerint idén tavasszal fejelnek legerősebben össze a konzolpiac szereplői: a Sony, a Nintendo, és a Microsoft (a versenyzők ugyanebben a sorrendben: PlayStation 2, GameCube, és Xbox).

A cucc
Ennek szellemében jelentette be a Sony a PSX-re fejlesztett hivatalos Linux disztribúciót, amely idén májusban mutatkozik be Amerikában és Európában. A szoftvert tartalmazó DVD mellé egy 40 GB-s merevlemez meghajtó, egy ethernet-kártya, USB-s egér és billentyűzet illetve egy monitorkábel jár, potom kétszáz dollárért.

Míg előfordul, hogy a linuxos közösség által fejlesztett különböző szoftverek futnak olyan konzolokon, mint a SEGA Dreamcast, a Sony által kiadandó szett az első hivatalos játékkonzolos Linux-disztribúció. A Linux (for PlayStation 2) 1.0 leszármazástanilag a Kondara Linux egy változata, amely a Red Hat Linux egy változata.

A Sonynak ugyanakkor nincsenek nagy tervei a Linuxszal, így minimális összeget szán az 1.0-ás szett népszerűsítésére.

Kis kezek

Peter Isensee, szintén a GDC-n mondott beszédében kiemelte, hogy az Xbox bevezetése a Microsoft-hagyományoktól eltérően súlyosabb hibák felbukkanása nélkül zajlott le. Az egyes alakításokat általában regionális tényezők indokolták.

Ilyen volt például, hogy a japán vásárlókat elriasztotta az Xbox vezérlőegysége, amelyet túl nagynak találtak - a kicsinyített verziót ugyanakkor a cég Európában és Amerikában is forgalmazni fogja a kisebb kezű játékosok örömére.

Emellett újra kellett tervezni a német Xbox nyitóképernyőjét is, mert az eredeti "settings" (beállítások) menüpont helyére nem fért ki a megfelelő német fordítás, az "einstellungen" szó.