Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Konzolügyek

2002.03.27. 08:25
Elképzelhető, hogy a Sony játékkonzolja, a PlayStation következő generációja elosztott számítási rendszerben működik majd. A jelenleg regnáló PS2 ugyanakkor már linuxos munkaállomásként is használható. Megtudhatjuk továbbá, hogy mi nem tetszett a japánoknak a konkurrens Xboxban.
"Moore törvénye túl lassú minekünk. Nem várhatunk húsz évet a következő PlayStatiönnel." - mondta Sinicsi Okamoto, a Sony szórakoztatóipari ágazatának technikai igazgatója a játékipar éves seregszemléjével egybekötött konferencián, a Game Developers Conference-en (GDC).

Biokonzol
Tárgy az eXistenZ című flmből
A Sony azt szeretné, ha játékkonzoljuk következő generációja, a PlayStation 3 ezerszer akkora számítási teljesítménnyel rendelkezne, mint a jelenleg árusított verzió.

Ezt az igényt azonban a lapkákon tizennyolc havonta duplázódó tranzisztormennyiség nem tudja kiszolgálni - a vállalat szakemberei ezért fordultak az eddig fehérje- és időjárásmodellezésre használt kaszkád rendszerű, elosztott számítási rendszer modelljéhez. Így nem kizárt, hogy a PlayStationök következő generációja többmillió hálózatba kapcsolt állomásból áll majd, és egy szuperszámítógépként viselkedik.

"A PlayStation 6 vagy 7 talán már biotechnológián alapul majd." - fogalmazott a távolabbi jövőről szólva Okamoto.

Játékos linuxos

A megfigyelők szerint idén tavasszal fejelnek legerősebben össze a konzolpiac szereplői: a Sony, a Nintendo, és a Microsoft (a versenyzők ugyanebben a sorrendben: PlayStation 2, GameCube, és Xbox).

A cucc
Ennek szellemében jelentette be a Sony a PSX-re fejlesztett hivatalos Linux disztribúciót, amely idén májusban mutatkozik be Amerikában és Európában. A szoftvert tartalmazó DVD mellé egy 40 GB-s merevlemez meghajtó, egy ethernet-kártya, USB-s egér és billentyűzet illetve egy monitorkábel jár, potom kétszáz dollárért.

Míg előfordul, hogy a linuxos közösség által fejlesztett különböző szoftverek futnak olyan konzolokon, mint a SEGA Dreamcast, a Sony által kiadandó szett az első hivatalos játékkonzolos Linux-disztribúció. A Linux (for PlayStation 2) 1.0 leszármazástanilag a Kondara Linux egy változata, amely a Red Hat Linux egy változata.

A Sonynak ugyanakkor nincsenek nagy tervei a Linuxszal, így minimális összeget szán az 1.0-ás szett népszerűsítésére.

Kis kezek

Peter Isensee, szintén a GDC-n mondott beszédében kiemelte, hogy az Xbox bevezetése a Microsoft-hagyományoktól eltérően súlyosabb hibák felbukkanása nélkül zajlott le. Az egyes alakításokat általában regionális tényezők indokolták.

Ilyen volt például, hogy a japán vásárlókat elriasztotta az Xbox vezérlőegysége, amelyet túl nagynak találtak - a kicsinyített verziót ugyanakkor a cég Európában és Amerikában is forgalmazni fogja a kisebb kezű játékosok örömére.

Emellett újra kellett tervezni a német Xbox nyitóképernyőjét is, mert az eredeti "settings" (beállítások) menüpont helyére nem fért ki a megfelelő német fordítás, az "einstellungen" szó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!