Huba
19 °C
33 °C

Beteget jelentenek az Xbox-tulajdonosok

2002.03.14. 13:14
A Microsoft csütörtökön megjelenő játékkonzolja számos gamert otthon tarthat; az Amazon felmérése szerint az Xboxot előre megrendelő vásárlók 90 százaléka beteget jelent ezen a napon. A cég tervei szerint másfél millió konzol találhat gazdára Európában. A Microsoft eközben ázsiai gyártókapacitást keres, mivel a Flextronics sárvári és mexikói gyárai kevésnek bizonyulhatnak az igények teljesítéséhez.
A Microsoft Xbox játékkonzolának csütörtöki premierje drámaian csökkentheti az angol vállalatok termelékenységét. Az Amazon háromezer leendő tulajdonost kérdezett meg arról, vajon beteget jelentenek-e csütörtökön, amikor leszállítják lakásukra a korábban megrendelt játékkonzolt. A válaszadók 74 százaléka betegszabadságot akar kivenni, további 20 százalék pedig úgy válaszolt, hogy otthon szeretne maradni, ám még nem döntötte el, hogy mit mond főnökének.

Japánban karcol

A Flextronix sárvári üzemében készülő Xbox konzolt csütörtökön kezdik árusítani Nyugat-Európa tizenhat országában és Ausztráliában. Az ötszáz euróért árult játékgépet tavaly év végén kezdték árusítani az Egyesült Államokban, Japánban pedig a múlt hónapban volt a premier. A japán készülékekkel azonban nem voltak megelégedve a vásárlók: a konzolok megkarcolták a lejátszott DVD-lemezeket és játéklemezeket. A Microsoft szerint a hiba a konzolok kevesebb, mint egy százalékát érinti, melyeket a cég díjmentesen megjavít illetve kicserél.

Drága konzol

A cég viszonylag magasra tette az Xbox árát: a konzol mintegy 150 euróval drágább, mint a Sony nemrégiben leárazott PlayStation 2-je, és közel kétszer annyiba kerül, mint a Nintendo májusban érkező GameCube-ja. Elemzők szerint a vásárlók az első néhány hónapban a jelenlegi áron is elkapkodják az Xboxokat, később azonban árat kell csökkentenie a cégnek ahhoz, hogy nagyobb vásárlóközönséget vonzzon.

Kevés a hazai kapacitás

A Microsoft tervei szerint június végéig másfél millió Xbox találhat gazdára Európában, ezzel hatmillióra emelve a világszerte eladott példányok számát. A cég a konzol gyártásához ázsiai kapacitást keres, mert arra számít, hogy az ázsiai régióban felfut a kereslet, a mexikói és a magyar gyártókapacitás pedig hamarosan elégtelennek bizonyulhat