Auguszta
-3 °C
2 °C

Megint csúszik a PlayStation 3

2006.03.16. 08:25
A tervezett időponthoz képest mintegy fél éves csúszással, csak november elején hozza forgalomba a PlayStation 3 (PS3) videojáték-konzolt a japán Sony.

Ken Kutaragi, a cég Computer Entertainment részlegének vezetője azzal indokolta a késést, hogy előre nem látott problémák merültek föl az alkalmazott Blu-ray dvd-technológia másolásvédelmi megoldásával kapcsolatban, és az elektronikus eszközök összekapcsolásához szükséges digitális audio- és videotechnológia standardizálása is lassabban megy a vártnál.

Az Xbox már karácsony óta kapható

A csúszással a Sony előnyhöz juttatja az amerikai Microsoft Corp.-ot, amely már tavaly nyár óta forgalmazza az Xbox legújabb változatát. Elemzők szerint a késlekedés árt a Sonynak, de az igazán nagy baj az lenne, ha a PS3 karácsonyig nem kerülne a boltokba.

A Sony elsősége nincs veszélyben, a cég ugyanis mintegy 70 százalékos részesedéssel rendelkezik a játékkonzolok világpiacán. Az új processzornak és a Blue-raynek köszönhetően az elődjénél sokkal nagyobb teljesítményű PS3 ára várhatóan 500 dollár körül lesz, míg az Xbox 399 dollárba kerül. Az első két változatból a Sony egyaránt 100 milliónál többet adott el, a PS3-ból viszont kezdetben csak havi egymilliót akar gyártani.