Piroska
-11 °C
-2 °C

Poloskák az internetről

2003.01.16. 15:25
Az Index interneten folyó illegális vagy féllegális tevékenységek után kutakodó szakcsoportja érdekes információkra bukkant: hazánkban virágzanak a tiltott magántitkosszolgálati tevékenységhez szükséges technikai berendezéseket online forgalmazó vállalkozások.
Lehallgató eszközöket Magyarországon a hatályos szabályok szerint csak az öt ismert titkosszolgálat és négy nyomozószervezet telepíthet és használhat. A miniatűr rádióadóvevőre vágyódók ugyan hozzájuthatnak a kortárs Bond-kütyükhöz, de elvben nincs joguk használni őket mit sem sejtő emberek ellen.

A Cégnet szakértői szerint a kilencvenes évek végén a budapesti szakbutikok 30-40 ilyen speciális eszközt értékesítettek naponta, így bizonyos becslések szerint a magyar érdekeket védő hobbiügynökök több lehallgatást végeztek, mint a titkosszolgálatok és nyomozószervek együttesen.

A titok-para biznisz így önmagát futtatta fel: halomszám érkeznek a megrendelések a lehallgatókeresésre szakosodott vállalkozásoknál.

Szobarádió

Ha így néz ki, nagyon közel tetszett hajolni
A rokonszenves LGT együttes által megénekelt eszközöket forgalmazó vállalkozások tapasztalataink szerint minden esetben felhívják vásárlóik figyelmét a fentebb idézett törvényi megszorításokra. Egzisztenciájuk ennek ellenére kétesnek tűnik. "Amennyiben az üzlet megszűnne, a weblapot leszedjük" - írják.

Mindamellett a kínálat széles.

A Radiocom irtózatos zenélő oldalán például infravörös nyitóval egybeépített kulcstartóba rejtett lehallgatót választhatnak az érdeklődők, amely a leírás szerint kulccsal kombinálva például valódi kulcstartónak tűnik. Az Indexnek nyilatkozó szakértők ugyanitt a hosszabbító/hálózati elosztóval egybeépített akkumulátortól független rádióadót kedvelték leginkább, de fantáziadúsnak tűnt a Parker-tollba épített pszeudopraktikus poloska is. Mindezek méltányos, huszonöt-harmincöt rugó körüli árfekvésben kaphatóak.

Az igazán nyerészkedő szellemű ügynökök valószínűleg a mezei (avagy pucér) kivitel alkalmazása felé hajlanak. Ezekhez a nagyító alatt forrasztott egységekhez a fürkész maga kreálhat álcát. A Radiocomnál az alapegység huszonötezer forintért szerezhető be, de egy fapados konkurensnél ugyanez akár tízezer forint alatt is beszerezhető.

Éterhack

A poloska csak ad, a potenciális törvénysértéshez egy rádióvevő is szükséges. A jelet gyártástól függően akár hagyományos, ultrarövid hullám vételére alkalmas rádióval is foghatjuk, vagy szerezhetünk a spéci adás vételére, vagy idegen poloskák felderítésére alkalmas kézi URH szkennert. Ez utóbbinál a borsos ár, illetve a tartásához szükséges be nem szerezhető engedély nagy visszatartó erőnek tűnik.

Persze, aki ilyesmire költ az vélhetően nem sajnálja a pénzt magnósfurgonra sem, amellyel a lehallgatók nagyjából háromszáz méteres adókörzetén belül, egy mellékutcában profikhoz hasonló módon űzhető az alantas hobbi vagy visszaélés.

Köszönjük a figyelmet.