Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Kémtechnológia

2001.04.06. 14:12
Mobillehallgatás műholddal, kábellehallgatás kismagnóval víz alatt, Echelon, bepoloskázott billentyűzetek. Ez mind a kémszervezetek rendelkezésére áll a zuhanékony kémrepülőgépek helyett.
A kínaiak által fogva tartott gépről készült múholdfelvétel
fotó: EPA
Vasárnap hajnalban a Hajnan-szigetek felett rutinrepülést hajtott végre az amerikai haditengerészet EP-3 Aries II típusú kémrepülőgépe, és az őt követő két darab kínai elfogó vadászgép, és ezt mind a mai napig nem tudnánk, ha az Aries váratlanul nem tesz egy ádáz száznyolcvan fokos fordulót, hogy egyik üldözőjének ütközve kényszerleszállást hajtson végre kínai felségterületen, szigorúan titkos felszerelésével és huszonnégy fős magasan képzett személyzetével együtt.

Vajon mi szükség kémrepülőgépekre, amikor annyi más technológiával is ki lehet kémlelni a másik felet?

Műholdas lehallgatás

Látnak minket
Itt volna azonnal minden kémrendszerek csúcsa, az Echelon. Egy 1948-ra datálható keretegyezmény nyomán amerikai, brit, kanadai, brit és új-zélandi együttműködésben kiépített és működtetett rendszernek egyéb perifériák mellett egy kémműholdrendszer is része.

A mikrohullámú távközlés, vagyis a főként a mobiltelefonok figyelésére alkalmas rendszer naponta több millió hívást rögzít és tölt fel egy kereshető adatbázisba - legalábbis a szigorúan titkos téma fanatikus kutatói szerint.

A világ kormányai ezért igyekeznek kihagyni kommunikációjukból a mobiltelefont. (Intő példának ott van néhai Dzsohar Dudajev, csecsen vezető, akit telefonálás közben keresett fel Nivájában egy rakéta.) Bár ezt nem támasztja alá az, hogy emlékeim szerint több mint egy éve Lányi Zsolt és Szabó János társaságában túrósréteseztem a Honvédelmi Minisztériumban a vezérkar mobil kommunikációs rendszerének átadásán.

Műholdas megfigyelés

A csúcsszintű kémtechnológiák között kifejezetten régimódinak számítanak a leskelődő műholdak. Míg kezdetben a műholdakkal együtt lezuhanó filmeket utólag kellett előhívni, jelenleg az adott területek háromdimenziós radartérképét is el lehet készíteni (hiszen ez már a Marson is sikerült), illetve állítólag főtitkárral együtt el tudják olvasni a napilap vezércikkét (na jó, csak a címét).

Víz alatti lehallgatás

Mélytengeri kémkedés
képünk csak illusztráció
A víz alatti kábeleken folyó kommunikációt viszont nem lehet műholdakkal megfigyelni. A hetvenes években különleges amerikai kémtengeralattjárók lopakodtak a szovjet kikötőkben - a fedélzetükön utazó mélytengeri búvárok lehallgatóberendezéseket szereltek a víz alatti telefonkábelekre, majd hónapokkal később visszatértek, hogy begyűjtsék a felvett anyagot.

A kémtechnológiai szakújságíró, Duncan Campbell szerint az amerikai felderítésnek még mindig van egy ilyen tengeralattjárója, amelyet manapság a Közel-Keleten, a Balkánon, Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában vetnek be.

Bepoloskázott számítógép

A számítógépes kémtechnológia legutóbbi fejleménye egy meglehetősen régi technológia: a poloskázás. A billentyűzetre erősített érzékeny lehallgatóberendezés közvetíti a gépelés zaját, és mivel minden billentyű más hangot ad, bizonyos kombináció útján kideríthető, hogy melyik mit jelent.

Lehallgatás ellen függöny
Tudni lehet továbbá, hogy az NSA-nél a nyolcvanas években fejlesztést alatt állt egy Tempest kódnevű rendszer, amely ún. van Eck phreaking alkalmazásával a számítógépből áradó elektromágneses zaj alapján tudná azonosítani a monitoron látható képet, akár egy fal mögül is.

Lézermikrofonok

Miért lógnak súlyos függönyök a kormányhivatalok ablakában? Azért mert a lézermikrofonok segítségével több kilométerről is le lehet hallgatni a helyiségben folyó eszmecserét az ablaküveg rezgései alapján. A függönyök szerepe, hogy a hanghullámokat összezagyválják, persze egy szép tavaszi napon az is elég, ha két pótkocsis IFA jár fel-alá az épület előtt.