Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Bemutatták a Rubik-gömböt

2009.02.05. 17:15
A nürnbergi játékvásáron csütörtökön bemutatták a Rubik's 360 nevű játékot, ami Rubik Ernő szerint a leginnovatívabb játék a kocka óta. A játékot ősztől lehet megvásárolni.

„"A nevem Rubik Ernő, én alkottam a kockát, amiről már valószínűleg hallottak” – e szavakkal kezdte az egyik leghíresebb magyar a Time honlapján azt a csütörtöki exkluzív videót, amin bemutatta új készségfejlesztő játékát, a Rubik's 360-at. A játékot a közönség ki is próbálhatta a csütörtökön kezdődő nürnbergi játékvásáron.

A Rubik's 360 három göbből áll, a legnagyobbon belül található a másik kettő, a legbelsőben pedig színes golyók vannak. A gömbök elmozdulhatnak, a cél a játék megfelelő mozgatásával a gömbökön levő lyukakon keresztül kijuttatni a golyókat a külső gömbhöz, ahol mindegyik golyót a golyóval egyező színű dudorba kell pöcögtetni. A Telegraph kapott egy példányt a játékból, és felkérte a Rubik-kocka-bajnokság kétszeres brit bajnokát, Dan Harrist, hogy tegyen egy próbát az új játékkal.

Harris szerint a kockával ellentétben a Rubik-gömb inkább ügyességi játék, a legnagyobb kihívást ugyanis az jelenti, hogy úgy juttassuk ki a golyókat, hogy közben a már kint levő golyók ne guruljanak vissza. A bajnok úgy véli, a Rubik-kocka sikerét nem lehet überelni, ennek ellenére addiktívnak nevezte az új játékot. „Nagyjából tíz másodperc alatt kirakom a kockát. A 360 megoldásához először két nap kellett, másodszor néhány óra, most már pár perc alatt is megy” – fogalmazott Harris.

A Rubik's 360-at augusztusban fogják forgalmazni az országban, nálunk valószínűleg csak ősztől lesz kapható. A most 64 éves Rubik Ernő úgy nyilatkozott, hogy a kocka óta ez a leginovatívabb játék, amit terveztek.

A legsikeresebb játék

A BME-n végzett Rubik Ernő 1974-ben találta fel a róla elnevezett kockát, és egy évvel később igényelte a játék szabadalmaztatását. Az első Rubik-kockák 1977 végén jelentek meg a magyar boltokban, 1980-ban pedig a találmányt angol, német, francia és amerikai játékvásárokon is bemutatták. Az amerikai premier során Gábor Zsazsa színésznő népszerűsítette a kockát, a játék 1980. május 5-én, egy hollywoodi partin indult hódító útjára a tengerentúlon. A kockából eddig több mint 350 milliót adtak el, a YouTube-on majdnem 40 ezer, a játékhoz kapcsolódó videó található.

A Rubik-kocka 43 252 003 274 489 856 000, azaz több mint 43 trillió lehetséges kombinációval bír, ezek közül csak egy a jó megoldás. A kocka kirakásának jelenlegi világrekordja 7,08 másodperc, a holland Erik Akkersdijk tartja a 2008-as cseh nemzeti bajnokság óta. A negatív rekorder pedig Graham Parker, aki pár hete, 26 éve alatt rakta ki a kockát.