Valér
-2 °C
0 °C

Robotevolúció

2000.12.02. 16:18
Az ipari robotok után tavaly már megérkeztek a szórakoztató gépezetek is, a Sony Aibo névre keresztelt gépkutyája óriási népszerűségnek örvend, és borsos árának ellenére is szépen fogy. A karácsony közeledtével ideje volt valami nagyobbal is előrukkolni. Ezért a SONY, ki más, éppen az első RobotExpo elé időzítette SDR-3 (Sony Dream Robot 3) bemutatóját. Ezzel robotjai felegyenesedtek négy lábról kettőre.
Az elmúlt évtized a számítógépeké és az interneté volt, míg a következő évtized a robotoké lesz, legalább is a Sony szerint. Jelmondata ,,Robotot mindenkinek". A Sony világnézete szerint a robotok elterjedése a következő években felgyorsul, elárasztják a háztartásokat, főleg szórakoztatni fognak, erre ékes példa Aibo, a robotkutya.

Ez a robot focizni is tud
A Sony legújabb kísérleti robotja alig több mint fél méter magas, egy embernek megfelelő testalkattal és arányokkal rendelkezik. Képes a legalapvetőbb mozdulatok végrehajtására, sétál, táncol és futballozik. A testén található 24 csatlakozás segítségével csaknem emberi mozgása van. A bemutatón Toshitada Doi, a Sony kereskedelmi igazgatóhelyettese bemutatta, hogyan rúg kapura SDR-3.

A legnagyobb újítás az SDR-3-ban az eddigi kísérleti robotokhoz képest, a fejlett egyensúlyozó rendszer, melynek segítségével a robot könnyedén áll fél lábon, illetve ha mégis felbukna képes feltápászkodni. Újdonság továbbá a teljesen lecsökkentett méretű motor, ami a robot függetlnségét biztosítjal így ugyanis nincs szükség semmilyen külső segítségre a gép működtetéséhez.

A Sony mérnökei büszkék kicsinyítő képességükre. A robotba épített alkatrészek nem új technikai vívmányok, hanem már a korábbi ipari robotokban alkalmazott tartozékok, mindezeknek kicsinyített, mégis tökéletesen működő változatai. Az egyensúly megőrzését szolgálja az a rendszer, ami a mozgáskorrekcióért felelős, ennek köszönhetően a robot járása közben nem bukik fel. Az alsó végtagok mozdulását a felső végtagok korrigálják, így a robot akár 15 métert is megtehet percenként.

... táncolni is

Az SDR-3 beépített érzékelőinek köszönhetően képes alapvető parancsokat megjegyezni és felismerni, illetve a beépített vizuális érzékelő segítségével tárgyakat felismerni és megkülönböztetni. 180.000 pixeles színfelismerős érzékelő hasonlatos ahhoz, amiket a digitális kamerákban is használnak. A rendszer működőképességét a kiállításon úgy demonstrálták, hogy a robotnak két különböző színű labda közül kellett kiválasztania a megfelelőt, majd azt a kapuba rúgni.

SDR-3 egyelőre csak prototípusként létezik, tömeggyártását nem is tervezik. Habár a Sony szerint hamarosan minden háztartásban szórakoztató robotok fognak nyüzsögni, az SDR-3 még nem kifejezetten kereskedelmi célzattal készült termék, csupán a fejlettség jelenlegi fokát hivatott szimbolizálni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!