Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Silicon frigó

2001.04.02. 18:01
Hogyan építsünk félmilliárd forintos szuperszámítógépből zajos hűtőszekrényt? Egy elszánt holland rendszergazda kimentette cége szemétre dobott, kiöregedett Silicon Graphics szerverét, és új alkalmazást talált számára. Az érdeklődők Matthijs Mourits weboldalán az operáció részletes leírását is megtalálhatják, ha esetleg volna egy fölös hűtőjük meg egy szuperszámítógépük a barkácsoláshoz.
Az átlagember viszonylag ritkán bukkan lomtalanításnál kidobott számítógépre. A Planet Internet szolgáltató alkalmazásában álló Mourits azonban maga szerelte ki a használható memóriát és processzorokat a bedöglött Challenge GM szerverből, majd az üres héjat egy kollégája segítségével bedobta Volkswagenjébe és elporzott. A műveletet döbbenten nézte végig a Planet Internet vezérigazgatója és egy üzleti ügyfél, ám nagyobb botrány nem lett a dologból, írja Mourits.

Silicon hűtő

Miután kiszerelte a fölösleges beépítőkereteket a Silicon házból, a rendszergazda nekiállt megfelelő méretű hűtőszekrényt keresni. Rövidesen ideális példányra bukkant, az egyetlen problémát az okozta, hogy a hűtő gyanúsan halkan üzemelt, nem volt rendes szerverhangja. Ezen az egyik hűtőventillátor visszaszerelésével segített Mourits: így nemcsak a hangja hiteles a gépnek, de a hűtése is: elég a tetejére tenni a jégkockatartót ahhoz, hogy megfagyjon benne a víz.

Mourits nem elégedett meg azzal, hogy a hűtőszekrényt beépítse a Silicon házba: a szerver eredeti, 13 amperes biztosítókapcsolóját felhasználva elosztót szerelt a házba, melybe a hűtőgép és a ventillátor mellett számos vidáman pislogó LED-et is bekötött. A gyanútlan vendégeknek be szokta mesélni, hogy a piros LED villogni kezd a hűtő elején, ha kifogy a sör.

Az oldal vendégkönyvében egymást követik a lelkes internetezők beírásai. Egy svájci rendszergazda mikrohullámú sütőt akar építeni 4/330 Sparc szerveréből, egy amerikai diák pedig fűtőtestnek akarja használni az egyetem bedöglött szerverét. A gép átalakítását nem hagyhatta szó nélkül a Challenge szervert tervező csapat főnöke, Nick Wold sem. "Remélem, téged is olyan jól szolgál majd a gép, mint korábbi tulajdonosait" - írja némileg szarkasztikus levelében Wold.