Zajtényező

2000.07.01. 17:00
Pár év folyamatos digitális forradalmat már a hátunk mögött tudhatunk. A számítógépek helyigénye radikálisan lecsökkent, teljesítményük megnőtt. Egyetlen dolog nem változott csak: a zaj.
A neuropszichológia szerint a zaj egy olyan jelforrás, amely nem hordoz információt. A zaj terheli az idegrendszert: egy felmérés szerint számítógépek által produkált zaj, akár hatvan százalékkal is csökkentheti az irodai dolgozók teljesítményét. Miért van mégis, hogy a PC-gyártók eddig nem ismerték fel, hogy a processzorhűtő ventillátorok zaja, a CD-meghajtó zúgása, vagy a merevlemez kerregése pár óra multán őrjöngő zombivá változtatja a jóhiszemű felhasználókat.

A főbűnös egyértelműen a ventilátor
A főbűnös egyértelműen a ventilátor, amely nélkül a CPU egykettőre felolvadna. Az egyik ventilátor a processzorra nyomja a levegőt, a másik pedig a gép hátlapján cseréli klímát a kint és bent között.

Moore törvénye szerint a chipek teljesítménye minden tizennyolc hónapban megduplázódik. Az órajel egyre nagyobb, ami egyre nagyobb hőtermelést jelent. Egy brutális erejű AMD processzorra pár év múlva már komplett szélgépet kell telepíteni - ha csak nem hódít nagyobb teret a romantikus hardver-hacker mozgalom, amely petróleum-kádakkal és fagyasztószekrényekkel operálva gyorsítja a procikat.

iMac, az eminens

,,Az otthoni vállalkozásom miatt öt gép megy a szobámban. Olyan a zaj, mintha a Deák téri metrómegállóban." - mondja Frank Kurozava, texasi programozó és kiragadott példa - ,,Mindig is ebből éltem, és elfogadom ezt, mint olyan dolgot, amely a munkával jár."

Csendrendelet?

A svéd szakszervezetek szövetsége tavaly óta azért küzd, hogy az Európai Unió elfogadja az általuk összeállított TCO999 szabványt, amelynek értelmében a kereskedelmi forgalomba kerülő PC-k 50 decibelnél erősebb zajt nem bocsáthatnának ki.

Kurozava nem mondana ilyeneket, ha iMacekkel dolgozna. Az Apple népszerű gépéből a képernyő szokásos elektronsikolyán kívül nem sok minden hallható. A csinos gépben nincs ventilátor.

Azonban még az Apple tervezői sem a vevők idegrendszerére gondoltak, amikor az iMacet olyan csendesre tervezték. ,,Az iMacben ugye, minden egy dobozban van. Az egyetlen mód, hogy a audió minőségét javítsuk az volt, ha lecsökkentettük a gépzajt." - mondja Mike Shebanek, az Apple termékmenedzsere - ,,Az alapelv tehát, hogy minél kevesebb a zaj, annál szebben szólnak a beépített hangfalak."

A dolog nehézségéből adódott, hogy emiatt az egész házat újra kellett tervezni. ,,Betettünk egy alumínium lemezt az analóg és digitális rész közé, amely elvezeti a hőt, egész a képernyő tetején található szellőzőnyílásokhoz."

Felvonulók kérték

A csend híveit nagy reményekre jogosítja, hogy a hagyományosan panaszkodós európai vásárlók addig csérogtak, amíg végül - a konzervativizmusból az extravagánsabb termékskála felé törekvő - két nagy PC-gyártó, a Dell és a Compaq is bevette a zajcsökkentést a tervezési szempontok közé.

Csendes merevlemez
A Compaq hat hónapos fejlesztés után bejelentett csendes merevlemez-meghajtójában például, az acélcsapágyak kerámiára cserlésével csökkentették a zajterhelést. A drive-ot ,,sebes" és ,,csendes" üzemmódban lehet használni; ez utóbbiban a működés hallgatagabb és 30 százalékkal lassabb.

Aki most úgy érzi, hogy a jövőben nem kíván egy Dell vagy Compaq vasat lekérni az áruház polcáról, kétségbeeshetne az őt érő zajterhelés miatt. Erre azonban nincs ok, hiszen az interneten keresztül teljesen földi árakon lehet olyan kiegészítőket rendelni, amelyekkel lényegesen csendesebbé lehet tenni egy asztali PC-t.

A csendspecialista Quietpc oldalán szupercsendes processzorventillátorokat lehet válogatni, és van olyan winchesterre készített hangfogó-tok is, amely nem gyullad fel. A szett együtt 38 dollárba kerül (10.500 forint, plussz a postaköltség, vám, ilyenek).  • Tippek
  • Hírek