Sára, Márió
2 °C
6 °C

Öngyógyító számítógéppel spórolnak a skótok

2005.06.02. 09:00
Kisebb és hatékonyabb lesz hagyományos felépítésű társainál, és menet közben is újra lehet majd konfigurálni az Edinburgh-i Egyetem számítógépes központjában épülő szuperkomputert. A saját sebeit nyalogató számítógépre már Neumann János is gondolt; a skótok most nekivágtak, hogy felépítsék.

Skót tudósok olyan szuperszámítógép építésébe fogtak, amely képes szoftverhibák esetén újrakonfigurálni egyes hardverelemeit, vagyis meggyógyítani önmagát, írta a New Scientist. A szerkezet az edinburgh-i Parallel Computing Centerben készül, és alapját a hagyományos processzorok helyett úgynevezett FPGA csipek képezik, amelyeket felépítésüknél fogva új feladatokra is át lehet programozni.

Kisebb, lassabb, igénytelenebb

Ha elkészülnek vele a skótok, a sebeit nyalogatva gyógyuló számítógépnek nagyobb lesz a teljesítménye, mint hasonló méretű hagyományos társainak, és a szokásosnál jóval kevesebb áramra is lesz szüksége. Igaz, a gép hatvannégy FPGA-csipje másodpercenként csupán egy teraflopos teljesítményt tud majd kipréselni magából, ami jócskán elmarad a több száz teraflop sebességű szuperkomputerek sebességétől, de a kis méret, az alacsony fogyasztás és a rugalmasság kárpótol a relatív lassúságért. A szupergépnek pontosan százszor kevesebb áramra lesz szüksége, mint azonos teljesítményű, hagyományos felépítésű társainak, és míg az egy teraflopos komputerek elfoglalnak egy szobát, az FPGA-verzió elfér egy nagyobb bőröndben is.

A kutatók szerint az igazi kihívás nem is a hardver összehegesztésében, hanem a programozásban rejlik, különösen mivel a rugalmas csipek felhasználásával még soha senki nem próbálkozott szuperszámítógépet építeni.

Nemcsak gyógyít, szaporodik is

A Field Programmable Gate Array (körülbelül: helyszínen programozható kapuelrendezés) technika azt jelenti, hogy egy csip alapfunkciói azután is megváltoztathatók, hogy lekerült a gyártósorról - ellentétben a hagyományos processzorokban található ASIC-kal (Application-Specific Integrated Circuit, alkalmazásspecifikus integrált áramkör). A korszerű FPGA-kat már működés közben is újra lehet konfigurálni, így lehetséges az, hogy a számítógép kijavítsa a processzor hardverhibáit, sőt alkalmassá tegye a vasat egy új feladat elvégzésére.

A saját hibáikat orvosolni tudó, esetleg reprodukcióra is képes számítógépek ötletét Neumann János már ötven éve megfogalmazta. Nemrég a Cornell Egyetem egy kutatócsoportjának sikerült olyan robotot készítenie, amely elegendő alapanyag birtokában klónozni tudja magát.