Eleonóra
-1 °C
2 °C

Közel kétmillió Apple-aksit kell visszahívni

2006.08.25. 10:17
A Dell után az Apple is milliós nagyságrendben kényszerül visszahívni a Sony túlmelegedő notebook-akkumulátorait. Akár magyar gépeket is érinthet a botrány.

A Sony részvényei a tokiói tőzsdén 1,4 százalékkal estek, miután végigszáguldott a hír a világon: 1,8 millió Apple-notebookot érint az újabb aksibotrány. A Sony akkumulátoraival felszerelt Apple-gépeknél ugyanis túlmelegedést és esetenként belobbanást is észleltek a felhasználók, így az Apple úgy döntött, inkább kicseréli az adott sorozatokat, minthogy tovább kockáztassa jó hírnevét.

A hír óriása meglepetést mégsem keltett, hiszen alig több mint egy hete a Dell jelentette be, hogy kénytelen visszahívni több mint négymillió laptopjából a Sony-akkumulátorokat. A Sony szerint a visszahívások akár több száz millió dollárba is kerülhetnek.

A Lenovónál nem aggódnak

Egyre könnyebb és érzékenyebb az akku
A lítium-ion akkumulátort azért használják egyre több laptopban, mert ez a technológia könnyű, kis helyen elférő, nagy energiafelvételt lehetővé tevő és újratölthető akkuk előállítására alkalmas. Ugyanakkor a telep nagyon érzékeny is. Ha a gyártás során a védőhártya megsérül, az akku gyorsan túlemelegedhet, s extrém esetben akár begyulladáshoz is vezethet.

A két botrányt követően adódott a kérdés, vajon a szintén Sony-akkumulárokkal működő Lenovo laptopok lesznek-e a következők a sorban. A Lenovo azonban igyekszik megnyugtatni a felhasználókat: az ő gépeikben máshogyan alakították ki az aksik helyét, mint a Dellnél vagy az Apple-nél, illetve mérnökeik - a Sonyval közösen - nagyon szigorúan tesztelték is a telepeket. Így, idézi az AP hírügynökség a Lenovo egyik szóvivőjét, szinte biztosak benne, hogy nem fognak gépeikben túlmelegedni az akkumulátorok.

Bár egyes elemzők szerint az Apple-t nem hibáztatják majd a befektetők a mostani visszahívás miatt, a Lenovo szóvivőjének nyilatkozata, miszerint a körültekintő és precíz akkumulátortesztekkel a túlmelegedés megelőzhető, mindenesetre elgondolkodtató. A MacWorld szerint a Dell és a Sony szakemberei közel egy éve ismerik a problémát, s két találkozó után a Sony ígéretet is tett arra, hogy változtat a gyártási eljáráson, hogy biztonságosabbá tegye a gépeket. A Sony szerint akkor azért nem hívták vissza az érintett laptopokat, mert nem érkeztek "mgerősíthető" fogyasztói panaszok.

Magyar Apple-öket is érinthet


Csúnyán megégett Apple-aksi
A mostani Apple-botrány hétszázezer nem Amerikában értékesített gépet is érint. Így előfordulhat, hogy Magyarországon is vannak olyan laptopok, melyekben kritikusan túlemelegedik a Sony-akkumulátor. A hazai márkaképviselet szerint aggodalomra nincs ok: itt is becserélik az az érintett szériák akkumulátorait. Kérdésünkre, miszerint az Apple új gépeivel, így a MacBookokkal és MacBook Prókkkal is előfordulhat-e hasonló túlmelegedési probléma, határozott nem volt a válasz. Amerikában a 2003 és 2006 augusztusa közt eladott 12-es iBook G4-et, a 12-es PowerBook G4-et, valamint a 15-ös PowerBook G4-et érinti az aksicsere.

Akkura PS3

A Sony kálváriája azonban ezzel nem ért véget. Nemrégiben egy japán pénzügyi elemző cég leminősítette a Sony tőzsdei részvényeit, mert a vártnál valószínűleg kevesebb PS3-at szállít majd a cég. A várakozások szerint ugyanis a fiskális év végéig mindössze 3 millió példányt szállít a Sony újgenerációs konzoljából. A PS3 már Blu-rayjel érkezik, ám a Sony új optikai tárolólemezének piaci bevezetése a vártnál lassabban zajlik, s ez komoly hatással lehet a PS3-eladásokra is.

A PS3 főpróbája a tokiói Game Show-n lesz, ahol a Sony bejelentése szerint közel 30 játékkal tesztelhetik az érdeklődők az új konzolt. A lipcsei Games Conventionön pedig bemutatták a rózsaszín PS2-t. Mindeközben a Sonynál nyilván gőzerőkkel dolgoznak az akkumulátorprobléma feltárásán, hiszen nemrégiben maga a japán gazdasági minisztérium szólította fel a céget, hogy amennyiben nem vizsgálják ki kellően a hiba okát, a fogyasztók védelmére hivatkozva büntetést fognak kiszabni a cégre.