Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Jövő héten elindulhat a Sulinet Expressz

2003.06.07. 11:15
Tovább folytatódik a szöszmötölés a Sulinet Expressz körül: az online monitorrendszer elkészült, már csak a cégeknek kell engedélyt adniuk az indításra. A bankok a szerződések aláírása után közölnek részleteket a hitelmutatókról, egy azonban biztos: az önálló alkatrészek - például alaplapok, memóriák és DVD-írók - vásárlása nem lesz egyszerű.
Mint azt korábbi cikkünkben is megírtuk, az adókedvezményes számítógépek igényelhetőségének egyik alapfeltétele a Sulinet online monitorrendszerének megléte, amely napokon belül elkezdhet működni. Borbola István, az Educatio Kht. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy már kiépítették a több szerverből álló kiszolgálórendszert és a szélessávú kapcsolatokat, jelenleg a monitorrendszer telepítése és az adatbázisok feltöltése folyik.

Június 6-9-ig a rendszer biztonsági tesztelését fogják elvégezni. Természetesen azután is csak akkor indítják el a monitort, ha a cégek is letesztelték a rendszert és megadták indítási engedélyüket. (Ehhez azonban nem kell minden résztvevőt megvárniuk.)

Kizárják a szürkegazdaságot

A pályáztató és a szállítók szerződései azért születnek meg igen lassan, mert az Oktatási Minisztérium számos dokumentumot igényelt a termékek származásával kapcsolatban. A gyártói, importőri és szállítói nyilatkozatok megkövetelésével csupán a szürkeimportból származó eszközök kereskedelmét akarták kizárni. "Amennyiben eltekintenénk ettől, komoly adóbevételektől szabadulna meg a nemzetgazdaság" - fűzte hozzá Borbola.

Az ügyvezető szerint folyamatosan érkeznek a tárcához a cégek által aláírt szerződések, de az induláshoz a cégek részéről még a banki konstrukciók meglétére is szükség van.

A banki szerződések még készülnek

Nemcsics Róbert, a Kereskedelmi és Hitelbank lakossági termékek és csatornák területének ügyvezető igazgatója az Index kérdésére elmondta, hogy kilenc győztes sulinetes pályázóval állapodtak meg előzetesen. Számukra a bank bérleti és lízingkonstrukciókra is nyújt megoldást. A banknak a Sulinet Expressz programra készített megoldása más, mint az eddigi K&H Bank termékek.

Nemcsics szerint a bérleti konstrukció kondíciói leginkább a kedvező személyi hitelekre hasonlítanak. A további részleteket - például a teljes hiteldíjmutatóval kapcsolatban - legkorábban a szerződések aláírása után teszik közzé.

A számítógép egysége sérthetetlen

A Sulinet program szakértői szerint a számítógép egy integrált termék, ezért a többnyire bézs színű dobozba zsúfolt számítógép mellett a monitor és egyéb külső perifériák is nélkülözhetetlen tartozékai, tudtuk meg Borbola Istvántól. A monitor minőségével vagy méretével elégedetlenkedők ezért csak upgrade keretén belül választhatnak jobbat vagy nagyobbat, persze kizárólag a Sulinet pályázaton elfogazott, megfelelő matricákkal ellátott termékek közül.

A gépek alkatrészekből való összekovácsolásának kérdését a fent említett szakértők egy huszárvágással megoldották: az alaplapot és egyéb részeket nem minősítették sem számítógépnek, sem számítástechnikai eszköznek. Ezzel szemben például a nyomtató és a digitális fényképezőgép annak minősül, tehát önmagában is megvásárolható adókedvezménnyel.

Kedvezményes alkatrészeket tehát csak az szerezhet, aki már rendelkezik egy sulinetes számítógéppel, és abba szeretne bővítést építtetni. Borbola szerint a kínálat kielégíti az egyedi igényeket, hiszen a sulinetes program résztvevői bármely hazai számítástechnikai bolténál nagyobb kínálatot vehetnek igénybe.

A kételyek eloszlanak

Borbola István kifejtette, hogy a hamarosan végző tanulók nem maradnak le semmiről, ugyanis a tanulói jogviszony csak a tanév végén, augusztus 31-én szűnik meg.

Bár a forgalmazóknak valóban el kellett látniuk a gépeket internetelérést biztosító csatolóval, a felhasználók választhatnak olyan konfigurációt, amely megfelel igényeiknek. Borbola ugyanakkor hozzátette: "Falun vagy a tanyákon nehéz az embereknek szélessávú internetelérési lehetőséget biztosítani. Az országban szép számban vannak még olyan helyek, ahol jól jön a modem."

Arra a felvetésünkre, hogy a minisztérium nem védi eléggé a pályázat győzteseit, azt a választ kaptuk, hogy "sok önmagát kiemelő szállító olyan speciális feltételeket szeretett volna látni a szerződésben, amely hátrányos helyzetbe hozta volna a többieket. Ezt nyilvánvalóan nem engedhettük".