Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Hamarosan kaphatók az adókedvezményes számítógépek

2003.05.28. 11:22
Nyilvános azoknak a boltoknak a listája, amelyek árulják a Sulinet Expressz programban meghirdetett adókedvezményes számítógépeket, ám a weboldal és az információs telefonvonal is elérhetetlen a túlterheltség miatt. Az informatikai eszközöket lízingelő, vásárló és bérlő tanárok, diákok vagy szüleik legfeljebb három éven keresztül évente hatvanezer forintot írhatnak le a személyi jövedelemadójukból. A gépeket júniustól lehet megvásárolni a kijelölt boltokban.
A tavaly meghirdetett Sulinet Expressz program többszörös csúszás után májusban indult volna, a legújabb hírek szerint csak júniustól lehet megvásárolni az adókedvezményes gépeket. Noha a boltlista már felkerült a Sulinet weboldalára, információink szerint több nyertes pályázóval még nem kötött szerződést a minisztérium.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében minden pedagógus, hallgató, illetve minden olyan szülő, akiknek nappali képzésben részesül a gyermeke, adókedvezményt vehet igénybe számítógép vásárlása, bérlése vagy lízingelése esetén.

Ha valaki egy összegben vásárol számítógépet, akkor csak egy alkalommal írhatja le a hatvanezer forintot, és nem az adóalapból, hanem a személyi jövedelemadóból. Ezzel szemben lízingelésnél vagy bérlésnél minden évben igénybe lehet venni a kedvezményt, amennyiben a felszerelések ára nem egyszerre, hanem részletekben, több adóévben kerül kifizetésre.

A családtagok összejátszhatnak

A forgalmazók listája megyénként
Budapest, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod, Békés, Csongrád, Nógrád, Komárom, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Hajdú-Bihar, Győr, Fejér, Szabolcs, Somogy, Tolna, Vas, Zala, Veszprém.
A Sulinet Expressz információs vonalán megtudtuk, hogy egy személy csak egyszer veheti igénybe a kedvezményt még akkor is, ha egyébként több okból is jogosult lenne rá, például egyszerre pedagógus és szülő. A családokban mindkét szülő vásárolhat kedvezményesen. A rendszer további érdekessége, hogy két szülő és két önálló keresettel rendelkező tanuló esetén a család összesen 240 ezer forintot írhat le adójából. A törvény szerint ezt a keretet nem lehet közösen felhasználni, például nem vehetnek közösen egy 240 ezer forintos eszközt, de ezt a kikötést valószínűleg könnyen ki lehet majd játszani: a családtagok vehetnek külön-külön monitort, CD-írót és számítógépet.

Az akciós termék nem továbbadható

A törvény másik kikötése szerint a termékeket kizárólag az értékesítésre felhatalmazott cégektől lehet beszerezni. Ezeknek a cégeknek a listáját ezen a címen lehet elérni, települések szerinti keresési lehetőséggel. A rendszer a cikk írásának időpontjában nem működött, ám a boltlista az Indexről is letölthető. A hivatalos Sulinet Expressz értékesítőhelyeket a boltokban kifüggesztett tanúsítványról is fel lehet ismerni.

Az infovonalon megtudtuk, hogy a vásárláshoz a pedagógusoknak munkaviszonyról szóló igazolást, a diákoknak és a szülőknek pedig hallgatói jogviszonyról szóló igazolást kell felmutatniuk. A visszaigénylés jogosságát később az APEH bármikor ellenőrizheti, ezért az igazolásokat és a számlákat érdemes megőrizni. Az akciós termékeket a magánszemélyek három évig nem értékesíthetik és nem adhatják bérbe, meglétüket az adóhatóság ellenőrizheti.

A Sulinet listáján található forgalmazók közül néhányat megkérdeztünk arról, hogy forgalmazzák-e már a Sulinet Expressz programban meghirdetett kedvezményes számítógépeket. A budapesti Tesco munkatársa egyelőre nem tudott választ adni, az Electro World Magyarország munkatársa azonban azt mondta, hogy egyelőre folynak a tárgyalások, és egy-két héten belül várható a gépek boltokba kerülése. A pilisvörösvári Dzsébri Szoft Bt. Munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy a szerződéseket még nem kötötték meg, és szerinte leghamarabb június közepén érkeznek meg az akciós termékek.