Zoltán
-4 °C
9 °C

Nyilatkozatháború a Sulinet-tender körül

2003.05.09. 15:48
Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter szerint sokba kerül az oktatási tárca késlekedése az új Sulinet-tender kiírásában, ezért a Fidesz-frakció határozati javaslatot terjeszt a parlament elé, hogy biztosítsa a hálózat működését. A minisztérium szerint Pokorni álszent módon viselkedik, hiszen eddig hátráltatta a szerződéskötést. A hálózat üzemeltetése havi negyedmilliárd forintba kerül, az új tendert "a közeljövőben" írja ki a minisztérium.
A Fidesz-frakció országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a parlament elé annak érdekében, hogy az Országgyűlés biztosítsa a Sulinet II. program működését - jelentette be Pokorni Zoltán, a Fidesz képviselőcsoportjának oktatási kabinetvezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Jogsértő tender

A politikus elmondta, hogy az Oktatási Minisztérium olyan pályázatot írt ki, amely szerint a győztes ajánlattevőnek mindössze egy hét állt rendelkezésére, hogy többmilliós költséggel kiépítse a több mint 2 200 végpontot a Sulinet hálózathoz. A tárca pályázatára csupán egy ajánlat érkezett: az Elender-Matáv-csoport konzorciumé - írja az MTI.

A Gazdasági Versenyhivatal úgy ítélte meg, hogy az Oktatási Minisztérium eljárása sérti az esélyegyenlőséget, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult. A bizottság megalapozottnak találta a versenyhivatal véleményét, felfüggesztette, majd megsemmisítette a minisztérium eljárását, és egyúttal hárommillió forintos bírságot szabott ki a tárcára.

Álszentek?

A minisztérium közleménye szerint Pokorni Zoltánnak és a Fidesz oktatási kabinetjének el kellene végre döntenie, hogy a Sulinet program folytatását vagy beszüntetését kívánják. "Két hónappal ezelőtt a Fidesz politikai befolyását is latba véve azon fáradozott, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság az eljárás keretében megtiltsa az Oktatási Minisztériumnak az olcsóbb és nagyobb sávszélességű internethozzáférést biztosító szerződés megkötését" - áll a közleményben. "Most, hogy elérték céljukat, álszent módon határozati javaslatot kívánnak az Országgyűlés elé terjeszteni a program működése érdekében".

Pokorni Zoltán szerint az Oktatási Minisztérium eljárásával napi hárommillió forinttal többe kerül a program működtetése. A politikus utalt arra is, hogy az oktatási tárca áprilisra ígérte az új közbeszerzési eljárás kiírását, ez azonban nem történt meg.

Havi negyedmilliárd

A minisztérium sajtóosztálya szerint az új tender kiírása "a közeljövőben" várható, ám a pontos időpontot nem közölték érdeklődésünkre. Hogy az iskolák ne maradjanak internet nélkül, a minisztérium meghosszabbította az Elender-Matáv konzorcium előző szerződését. A hálózatot havi negyedmilliárd forintos díj ellenében üzemelteti a két cég.

A minisztérium közleményt adott ki, melyben úgy fogalmaz: "Természetesen örömmel fogadjuk a Fidesz támogató szavazatait a Sulinet program folytatásához, de a jelenlegi oktatási kormányzat - mely élvezi a többségi kormánykoalíció támogatását - garanciát vállal arra, hogy a 800 ezer közoktatásban tanuló diák és 85 ezer pedagógus továbbra is elérje a közkedvelt szolgáltatást. Őszintén csodálkozunk Pokorni Zoltán aggodalmán, hisz minisztersége két éve alatt kizárólag a program lelassításán, illetve átnevezésén fáradozott".