Stefánia
0 °C
3 °C

Diákgépek százötvenezerért

2003.06.02. 15:57
A Sulinet Expressz program weboldalán már olvasható a meghirdetett kedvezményes konfigurációk listája. Az alkatrészek és a kiegészítők egyelőre lemaradtak róla. Az adókedvezményes gépeket jövő héttől vehetik meg a tanárok, diákok és családtagjaik.
Az érdeklődők igen sok összeállítás közül választhatnak, és a Sulinet Expressz hivatalos oldalán igen alaposan elkészített, részletes termékleírásokat találhatnak. A gépekről többek között azt is megtudhatják, hogy azokat a megvásárlás helyett bérelni vagy lízingelni is lehet-e. A termékeket reális és megfizethető áron kínálják: a legolcsóbb konfigurációk bruttó százhúszezer-százötvenezer forintba kerülnek. Természetesen a legdrágább gépek ennél jóval többe kerülnek, vannak ötszázezer forintos, profi összeállítások is.

Nem nyúlhatnak bele

Az érdeklődőknek szigorú megkötéseknek kell megfelelniük, például minden számítógépet zárjeggyel védenek a megbontás ellen. Ez bérlet, lízing esetén érthető, de a megvásárolt gépeket valószínűleg a sokan szeretnék majd saját ízlésük szerint beállítani és kibővíteni.

A program egyik fő vállalkozója, a budapesti Qwerty Computer ügyvezető igazgatója, Gálfi István kérdésünkre elmondta, hogy a pályázati feltételek miatt minden összeállításban kell lennie monitornak, operációs rendszernek, USB memóriaegységnek, illetve internetelérést biztosító eszköznek. A céggel még nem írta alá a szerződést a minisztérium, de Gálfi szerint erre még a mai napon sor kerülhet. Szerinte legkésőbb a jövő hét elején megkezdhetik a gépek értékesítését. A számítógép bérléséről elmondta, hogy ez tulajdonképpen egy lízingelési lehetőség, azaz a vevő három év alatt fizeti ki a gép teljes árát, így mindegyik évben leírhat az adójából hatvanezer forintot.

A linuxos gép olcsóbb

Gálfi úgy véli, hogy sokan fogják választani a Linux operációs rendszert a költségek további csökkentésére, de nem feltétlenül azért, hogy valóban ezt az alternatív megoldást használják, hanem inkább azért, hogy a későbbiekben egy már meglévő vagy más forrásból megszerzett Windows operációs rendszerre cseréljék le.

A listáról véletlenszerűen felkeresett cégek nagy része - többek között a győri Mod Számítástechnikai Kft. és a budapesti Fefo Kft. - még szintén nem kezdte el az akciós számítógépek értékesítését. Némelyik azért, mert még mindig nem kötötte meg a szerződését a minisztériummal.

A Sulinet nyilvános információs vonalán (318-1318) azt is megtudtuk, hogy a lista még nem végleges, de most már csak a forgalmazóktól függ, hogy mikorra készül el teljesen. A Sulinet Expressz weboldalán (www.sulinet.hu/ado/) a cikk elkészülésének időpontjában kizárólag a komplett számítógépről lehetett információkat találni, az alkatrészekről és egyéb kiegészítőkről, például digitális fényképezőgépekről és nyomtatókról még nem.