Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Új sebességrekord a számítástechnikában

2004.10.29. 10:01
Az amerikai űrkutatási hivatal Silicon Graphics szuperszámítógépe egymás után kétszer állított fel új sebességrekordot, jócskán megelőzve a japán NEC korábbi csúcstartóját. Az új gépóriás 51,9 teraflops sebességű.
Az IBM Blue Gene/L szuperszámítógépe szeptember végén szerezte meg a világ leggyorsabb számítógépének járó elismerést, de a megtisztelő címet máris elvesztette. A Silicon Graphics legújabb számítógépe, az amerikai űrkutatási hivatal számára elkészített Columbia ugyanis több mint másfélszer nagyobb teljesítményre képes. A százhatvanmillió dolláros számítógépet a NASA berendezések kifejlesztése, illetve űrmissziók és űridőjárás szimulálása során hasznosítja.

Mindent ver

A csúcsgépeket gyártó Silicon Graphics a Columbia átadásakor bejelentette, hogy a szuperszámítógép 42,7 teraflops sebességen fut, és ezzel lazán megelőzi nemcsak az eddigi csúcstartót, a 35,9 teraflopsos japán NEC Earth Simulatort, hanem annak legfőbb kihívóját, a 36 teraflopsos IBM Blue Gene/L gépet is. A Columbia első méréseinél azonban még csak tizenhat szerver működött a húszból, tehát a tízezer Itanium processzorból több mint kétezret egyáltalán nem használtak, mondta el a Cnetnek Bob Bishop, a Silicon Graphics vezérigazgatója.

A teljes, húsz hatalmas szerverszekrényből álló rendszer mérésekor az elsőnél jóval nagyobb, 51,9 teraflops sebességet mértek tartós használat közben, és egy másik, hivatalosan még nem elfogadott teszt során 61 teraflopsnál akadt ki a mutató.

Pontatlan mérés

A mérések hivatalos eredményét évente kétszer hozzák nyilvánosságra, a júniusban és novemberben megtartott, szuperszámítógépekkel foglalkozó konferenciákon. A legújabb top500-as listát november nyolcadikán teszik közzé, és igen sokan követik figyelemmel az élesedő versenyt, ugyanakkor a szervezők és mások is elismerik, hogy a méréseknél használt Linpack sebességmérő szoftver nem méri tökéletesen a résztvevők teljesítményét.