Ágnes
-1 °C
2 °C

Gyengére sikerült az első ad hoc szuperszámítógép

2004.04.05. 17:37
Szombaton néhány száz egyetemista felépítette a világ első ad hoc szuperszámítógépét, majd néhány óra tesztelés után szétszedték a hardvert és hazavitték az alkatrészeket. A San Franciscó-i Egyetem számítástechnikai kutatócsoportja a diákok gépeit összekötve olyan nagy teljesítményű rendszert akart létrehozni, amely felkerülhet a szuperszámítógépek ötszázas toplistájára. Ez nem jött össze.
A FlashMob Computing néven futó projekt John Witchel egyetemi hallgató diplomamunkája, aki azt akarta bebizonyítani, hogy sok gép összekapcsolásával szinte költségek nélkül létrehozható olyan szuperszámítógép, amellyel a globális felmelegedés vagy a rákgyógyszerek hatása is tanulmányozható.

Hibás láncszemek

A kísérlet szervezői körülbelül ezer számítógépet vártak az eseményre, és azt remélték, hogy a rendszerük felkerül a világ legnagyobb teljesítményű gépeit nyilvántartó ötszázas toplistára. Néhány óra leforgása alatt több mint hétszáz - különböző típusú, méretű és teljesítményű - számítógép érkezett a helyszínre, de a hibás hardverek komoly fennakadást okoztak, és végül csak százötven gépet tudtak összekapcsolni.

Így a kutatócsoportnak esélye sem volt a bekerülésre, hiszen csupán 180 gigaflopos csúcsteljesítményt és 77 gigaflopos átlagos teljesítményt tudtak elérni, viszont a bekerüléshez 403 gigaflopos fenntartható számítási teljesítményt kellett volna regisztrálniuk, írta a Wired.

Lesz folytatás

Witchel és munkatársai szerint a projekt így is sikeres volt, hiszen a mindössze öt hét alatt elkészített szoftver viszonylag jól működött. A hallgatók a jövőben továbbfejlesztik a szoftvert és tökéletesítik a szervezést, de a könnyen elérhető szuperszámítógépekre valószínűleg még sokat kell várnunk.