Géza
-12 °C
-4 °C

Instant szuperszámítógépet építenek San Franciscóban

2004.02.24. 12:47
Az egyetemista hallgatók otthoni gépeik összekötésével akarnak olyan szuperszámítógépet építeni, amely felkerülhet az ötszázas toplistára. A gépeket április harmadikán egyetlen napra kapcsolják össze.
A San Franciscó-i egyetem diákjai elhatározták, hogy építenek egy nagy teljesítményű számítógépet, amely felkerülhet a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek ötszázas toplistájára. Többen építettek már interneten összekapcsolt virtuális szuperszámítógépet, ilyen például a földön kívüli élőlényeket kereső SETI@home projekt, és már sokan bebizonyították, hogy otthoni gépekből is építhető szuperszámítógép, de eddig senki sem próbált instant szupergépet létrehozni egyetlen helyszínen.

A projekt kezdeményezői szerint körülbelül ezerkétszáz számítógéppel tudják elérni a céljukat. Bár az ötszázas toplistát vezető Earth Simulator 35000 gigaflopos, az utolsó helyre már 550 gigaflop számítási teljesítménnyel is fölkerülhetnek, de ehhez az önkéntes résztvevők számítógépeinek legalább 1300 megahertzes Pentium vagy AMD processzorral és 256 megabájt memóriával kell rendelkezniük. A gépeket egy tornateremben fogják rákötni egy nagy sebességű hálózatra.

Listára kerülhetnek

A diákok felkerülhetnek a listára, de nem lesz könnyű dolguk, mondta el a New York Timesnak Jack Dongarra, a Tennessee Egyetem kutatója, aki segíti fenntartani a top 500 listát, ami legközelebb júniusban frissül.

Sokan aggódnak amiatt, hogy a sok ezer gép és a hatalmas embertömeg hőkibocsátása gondot okozhat, de Patrick Miller oktató szerint a tornaterem magassága miatt ez nem jelenthet problémát. A sebességrekord felállítása után videojáték-bajnokságot rendeznek, majd lebontják a szuperszámítógépet.