Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Leszólít a buszmegálló

2002.09.17. 17:15
A beszélő, érintőképernyős buszmegállók jövőre jelenhetnek meg Párizs és Brüsszel utcáin. Az üvegfalon a szavak megérintésével képi információ jelenhet meg, vagy beszélni kezd a szerkezet. A vandálbiztos információs terminál semmilyen tönkretehető mikrofont vagy hangszórót nem alkalmaz.
"A buszra váró utasok üres perceikben nézegethetik a fülke falán megjelenő menetrendeket és térképeket, lekérhetik az időjárásjelentést, segélyszervezetek elérhetőségét és hangos reklámokat hallgathatnak" - idézte a Nature szaklap a találmányt jegyző Jean-Pierre Nikolovskit, a párizsi Intelligent Vibrations munkatársát.

Nikolovski azt reméli, hogy a hatalmas érintőképernyője a kirakatok nézegetését is interaktív kommunikációvá alakítja, a Különvélemény című filmben látható futurisztikus bevásárlóközponthoz hasonlóan. Párizsi video szaküzletek már használják a különleges érintő ablakokat. A vásárló egy DVD borító előtt megérinti az üveget, és a film bemutatója futni kezd a közeli tévé képernyőjén.

Elektromos töltés helyett vibrációk

"Nagyon lenyűgöző" - mondta Chris Matthews, a képernyők árusítását megkezdő brit CV1 Products műszaki fejlesztőcég munkatársa. Az érintőképernyők más formái ebben a méretben drágák vagy törékenyek lennének. Az információs pultokon például a képernyőket olyan vékony burkolat mögé teszik, amelynek elektromos töltését a hozzáérő ember ujja változtatja meg.

Ezt elhagyva Nikolovski inkább az anyag vibrációját kihasználva a hagyományos üveget változtatja át interaktív ablakká. A képernyő megérintése körben vibrációt kelt, mint a vízbe eső tárgy körül szétfutó hullámok. A rezgések az üveg sarkaiban elhelyezkedő érzékeny szenzorokba futnak, amelyek az időeltérés révén ki tudják számítani, hogy melyik pontján érintették meg az üveget. Ezzel az eljárással hatalmas felületeket is kezelni lehet, mondta a feltaláló.

Az üveg a mikrofon és a hangszóró

A feladatra szabott szoftverhez hasonlóan az érintésre tetszés szerint beindulhat egy videospot az üveg mögé állított tévéképernyőn, vagy az üvegre belülről rávetített internetes linkek aktiválódhatnak.

Az üveghez beszélés hangrezgéseket kelt, melyeket az érzékelők ugyancsak felfognak, és rögzítenek, állítja Nikolovski. Ennek segítségével a járókelők üzenetet hagyhatnak, vagy elmondhatják a véleményüket. A legújabb kiegészítés már választ is képes adni: az elektromos vibrációt az üvegre juttatva az hatalmas hangszóróként kezd működni.

Érintés vagy tenyerelés?

"Még elválik, hogy ezek a megoldások kiütik-e a nyeregből a többi konkurens eljárást" - jelentette ki Mike Sigona, a német Elo TouchSystems illetékese. Véleménye szerint az emberek az érintéssel adott jelre gyors és pontos választ várnak. Mint mondta, "a rátapintás és rátenyerelés az két különböző dolog".

De Nikolovski már tárgyalásokat folytat francia és belga gyártású buszmegállók felszereléséről. "Ha akarja akár rádiót is hallgathat, miközben a buszmegálló üvegfalának támaszkodik" - jelentette ki.

Utazási ügynök az asztalban

De Nikolvski már az újabb tennivalókat mérlegeli. Asztali zenegépek és kávézók pultjai kaphatnak beépített videokonferencia központot. A leghőbb vágya mégis a többfunkciós éttermi asztal kifejlesztése, amely az étel mellé zenéket és valós időben megrendelhető szolgáltatásokat kínál. "Mialatt a francia ebédjét fogyasztja a vendég, egy utazási iroda máris szervezheti a franciaországi útját" - fejtegette Nikolvski.  • Vennék
  • Hírek