Tesztelték az Intel négymagosát

2006.06.22. 13:56
Egy tajvani fórumozó megszerezte a világ első négymagosát, az Intel Kentsfield processzort, és gyorsan kipróbálta. Tényleg gyors.

Pár évvel ezelőtt még azt se tudtuk, mik azok a magok, most meg rögtön van belőlük négy. Az egészről a Pentium 4-es tehet, a processzor felépítése ugyanis lehetetlenné tette az órajel további növelését, úgyhogy jöttek a magok. Eredetileg a 10 gigahertzes modellnek kellett volna zárnia a sort, de már a 3,8 gigahertzes is annyira melegedett, hogy az Intel mérnökei belátták: más utat kell találniuk.

Tartalékos

Ha van egy munkásunk, de az nem túl hatékony, vegyünk fel még egyet. Ha meg már a kettő is kevés, dolgozzon négy. Na, pont ezt csinálja az Intel.

Bár az első négymagos processzor, a Kentsfield csak 2007 elején érkezik meg, valahogy mégis kijutott a gyárból egy próbadarab. A teszteredményeket az Xtremesystems.org oldalára a tajvani Coolaler (aki eddig 526 posztot nyomott, átlagosan 6,89-et naponta) tette fel.

A processzor órajele 2,4 gigahertz, amint minden további nélkül sikerült 3,2 gigahertzre tuningolni, szóval van benne tartalék. A gyorsítótár mérete nyolc megabájt, ami elég sok, egy jobb otthoni processzorban negyedennyi van, igaz, egy jobb otthoni processzorban magból is negyedennyi van. Persze a tesztelt darab még nem a végleges verzió, de így is érdekes eredmények születtek.

Brutális

Alap órajelen a Cinebench tesztben 417 pontot kapott az egymagos renderelés (a 2,1 gigahertzes Core Duo 330 pontot ért el ebben a tesztben), míg a többmagos számítás során 1347 pontig jutott a csip (szemben a Core Duo 628 pontjával). Mindez azt mutatja, hogy a négy mag elég jól dolgozik együtt: ha az egymagos eredmény egyszerűen beszorozzuk néggyel, 24 százalékkal kapunk nagyobb számot, mint ami végül kijött a négymagos számításnál.

Szóval a Kentsfield egy 4,5 gigahertzes Core Duo, vagy egy 7,2 gigahertzes egymagos Core Solo sebességét hozza, sőt, a 2,4 gigahertzes processzor felér egy 11 gigahertzes Pentium 4-essel. Ez pedig nem rossz, ennél jóval nagyobb teljesítményveszteségre lehetett számítani, a magok számának növelése, és a Pentium 4-es sorozat kivégzése tehát mindenképp jó ötletnek tűnik az Intel részéről.

Persze a négy mag nem minden esetben működik ilyen ügyesen együtt, a játékok például még mindig csak elvétve (Quake 4) profitálnak a párhuzamos adatfeldolgozásból, így a legtöbb esetben csak egy mag dolgozik gyilkolás közben.

Érdektelen adatok

A SiSoftware Sandra szerint a Kentsfield 44107 MIPS eredményt ért el, ez lefordítva másodpercenként 44,1 milliárd végrehajtott utasítást jelent, ami a jelenlegi legerősebb kétmagos Pentium eredményének közel háromszorosa. A tesztprogram eredményei szerint a processzor 3-4-szer gyorsabb még az AMD Athlon 64 FX-60-nál is, ami az FX-62 után a leggyorsabb asztali processzor. Persze ezek csak szintetikus tesztek, szóval gyakorlati jelentőségük kevés.

Filmet is tömörített Coolaler, a Kentsfield 11 perc alatt végzett azzal a feladattal, amihez a kétmagos, 3 gigahertzes Core 2 Duónak (azaz egy még szintén nem megjelent processzornak) 15 és fél percre volt szüksége. Ez azt jelenti, hogy azonos órajelen 76 százalékkal lenne gyorsabb a négymagos, szemben az el nem várható, csak logikus 100 százalékkal. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy annak idején a szaklapok még 60 százalékos gyorsulásnak is örültek volna a magok megduplázása után.  • Hírek
  • Támogatások