Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hordozható audio- és videolejátszó a Sonytól

2004.05.16. 12:48
A Sony Corp új hordozható audió-lejátszója, amely az Apple iPod versenytársa lehet, még az idén olyan eszközzel lesz bővíthető, amely videók lejátszására és televíziókészüléknek való továbbítására képes.
A Sony számítógépeket és mobiltermékeket gyártó egységének a Vaiónak a vezetője, Keiji Kimura szerint az audió-változat még az idén "megérkezik" Európába. A világ legnagyobb szórakoztató elektronikai vállalata új audió zsebkészülékét ezen a héten mutatta be Japánban. Ami a videó-változatot illeti, olyan hamar gyártani szeretnék, amilyen hamar csak lehetséges; erre akár már 2005 előtt sor kerülhet. A Sony új hordozható termékei kulcselemei annak az erőfeszítésnek, amit a társaság a digitális szórakoztatás piacának bevétele érdekében tesz. Ott ugyanis eddig az Apple a meghatározó az internetes iTunes Music Store-ral és a keménylemezén dalok ezreit tárolni képes iPod hordozható zenegéppel. Jelenleg az iTunes Music Store a legnépszerűbb internetes zenei áruház. Első évében 70 millió dalt, a weben legális úton terjesztett zenei anyag nagyobb részét, értékesítette. A Sony múlt héten nyitotta meg saját zenei áruházát az Egyesült Államokban; és hamarosan indul a Connect brit, francia és német verziója is.

Csak Sony-n hallgatható

Az üzletet azonban komoly kritikai fogadtatásban részesítették a felhasználók, mert az ott megvásárolt zenei anyag csak olyan készülékeken játszható le, melyek a Sony által kifejlesztett tömörítési és jogvédelmi szabványt használják. Az Apple sokkal általánosabb szabványt alkalmazott a dalok tömörítésére és hatékony tárolására, ám a kalózmásolatok elleni védelem - a Sonyhoz hasonlóan - szintén saját fejlesztés. Sokak szerint túlságosan megkésett és nem is kompatibilis a Sony zeneboltja ahhoz, hogy hatékonyan versenyezhessen.

Kimura, aki szerint a digitális szórakoztatás még éppen hogy csak elkezdődött, bízik abban, hogy a versenytársak idővel megnyitják technológiáikat egymás előtt. Első lépésként néhány héten belül mintegy száz elektronikai és szoftvergyártó létrehozza a Digital Home Working Group-ot, és ez a csoport közösen alkalmazza majd a készülékek közötti könnyebb kommunikációt szolgáló szabványokat. Ennek eredményeképpen a Sony használni fogja azt a 802.11G Wi-Fi technológiát - ami már jelenleg is igen népszerű a számítógép használók között a vezeték nélküli internetes csatlakozáshoz -, hogy videójeleket küldjön a Vaio Pocket készülékről egy TV-nek. Ugyanezt a technológiát használják más otthoni hálózati berendezéseket gyártó cégek, így a Cisco tulajdonában lévő Linksys is.

Hollywood és a zeneipar

Hollywoodot és a zenei ipart most hívják tárgyalóasztalhoz, hogy segítsék a már most is túlságosan felszabdalt digitális szórakoztatási piac egységesítésében; ahhoz ugyanis a hardverek és a tartalmak vonatkozásában egyaránt dűlőre kell jutni. A szabványok alapvető fontosságúak, ha az elektronikai ipar meg akarja győzni a fogyasztókat arról, hogy le kellene cserélniük otthoni szórakoztató elektronikai rendszereiket azokra az új termékekre, amelyek hálózatban képesek együttműködni. A gyártók nagy reményt táplálnak aziránt, hogy a hálózatba kötött otthoni fogyasztók nézhetik, szerkeszthetik, tárolhatják, cserélhetik azokat a szórakoztató tartalmakat, amelyek mozgóképek, hangok, játékok és képek egyaránt lehetnek, az otthoni készülékek - mobilkészülékek, számítógépek, televíziók, DVD-felvevők - között.

A Sony első ilyen termékei lehetővé teszik, hogy a felhasználók rögzíthessenek egy TV-adást otthoni számítógépükön, még akkor is, ha éppen irodájukban ülnek, majd ezt az anyagot lakásuk bármely televíziójára elküldhessék. Kimura szerint azonban még két-három évet igényel, hogy az átlagos fogyasztók is képesek legyenek ezeknek a szolgáltatásoknak az igénybe vételére. Kihangsúlyozta, hogy egy-egy termék csak akkor válik elfogadhatóvá a vevők számára, ha "izgatottan érdeklődnek" iránta.