16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

A kéziszámítógép svájcibicskája

2000.02.10. 15:25
Mifelénk gyakran megmosolyogják az Amerikában sztárolt Palm kéziszámítógépeket, amik valóban nem tudnak sokkal többet, mint egy elektonikus notesz. A Handspring azonban kezelésbe vett egy Palm III-mast, és a relatíve buta gépecskéből egy multifunkcionális vadállatot applikált.
Egy 60 ezer forintos határidőnapló - így jellemezhető nagy általánosságban a Palm kéziszámítógépek III-mas szériája. A Handspring ennél több fantáziát látott a készülékben, és tudósaik addig-addig törték a fejüket, míg ki nem találtak hozzá egy rakat kiegészítő egységet. Az Apple színvilágára hajazó Visor nevű PDA (digitális asszisztens) maximum 8MB memóriával szakít. Speciális Springboard bővítőhelyén keresztül fel lehet turbózni modemes kapcsolatra, drótnélküli adatkommunikációra többféle szabványban (LAN, Bluetooth), egyirányú személyhívónak és még drótnélküli telefonnak is. Emellett kézi szkennerként, diktafonként, univerzális távirányítónak és smart media memóriamodullal bővíthető MP3-lejátszónak álcázva is megállja a helyét.

A Demo 2000 kiállításon bemutatkozott új kiegészítők súrlódásmentesen követik a trendeket. A Visor ezeknek megfelelően kapott egy digitális kamerát és egy rádiót. A Visor Eyemodule kamerája egy apró kis csatoló, mindössze 15 milliméterrel toldja meg a készülék hosszát. Az Eyemodule 320x240 pixel felbontású képeket bír rögzíteni, amivel némileg alulmarad a szintén a Demo 2000-en bemutatott PalmPix Kodak kamerákkal szemben. Ezeket szintén 149 dollárért mérik, de kétszeres zoommal rendelkeznek és képeik felbontása is pont a duplája. Az Eyemodule mobilitásban viszont egyértelműen nyerő, hiszen a kamera képét valósidőben jeleníti meg a Visor monokróm kijelzőjén, míg a PalmPix csak a kész fotót képes megmutatni. Az Eyemodule 30-40, 180 KB méretű színes képet tud tárolni egy relatíve üres 8MB-os Visor Deluxe gépen, a PalmPix négyszer annyi képpontból álló képei csak 100 KB helyet esznek. A Handspring szerint nem is volt céljuk lenyomni a normál digitális kamerákat, egyszerűen egy bárhol kéznél levő, kényelmes kamerát akartak készíteni.

A Cue rádiómodul 100 dollár alatti áron kerül forgalomba idén tavasszal. Azon kívül, hogy értelemszerűen rádiózni lehet vele, híreket és a minden körülmények között nélkülözhetetlen időjárásjelentést is behozza a Visor-tulajoknak. Amerikai piacon évi 60 dollárért cserébe még útinformot is mond a drága, és meglehet, hogy további előfizetéses szolgáltatással bővül, ha bejön a konzumereknek.

Akinek ez nem elég az tényleg ne vegyen PDA-t, ennél többet nem nagyon lehet ekkora tokban eladni. Pedig még a klasszikus Visor-kiegészítők közül néhány mondatot megérdemelne az Electronic Arts golfprogramja, a bővítőkártya-lexikonok, a Lonely Planet könyvek, meg a GPS helymeghatározó is.  • Tippek
  • Hírek