Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Villámgyors a négymagos processzor

2006.09.12. 11:12
Tom és csapata beszerzett egyet a Core 2 Duo négymagos verziójából, a Core 2 Quadróból. A tesztek szerint minden a szoftvereken múlik: ha felkészítették azokat a párhuzamos adatfeldolgozásra, akár 90 százalékos is lehet a gyorsulás, máskülönben ugyanolyan sebességre képes a gép, mint ha három maggal kevesebb lenne benne.

A kétmagos processzorok megjelenésekor az Intel, meg az AMD is biztosított mindenkit arról, hogy ez már csak rosszabb lesz: jönnek a négy-, aztán a nyolcmagos gépek, sőt, alig egy évvel ezelőtti beszélgetésünkkor Pawel Gepner, az Intel regionális „főépítésze” már százmagos gépeket vizionált a következő évtized elejére.

Vegyes kép

Már eddig is jelentek meg tesztek az Intel csak októberben boltokba kerülő négymagosáról, a Kentsfieldről, ezek viszont többnyire fórumokról kerültek elő. Most viszont a mindig megbízható Tom’s Hardware szerzett egyet a Core 2 Quadro néven emlegetett processzorból, és kipróbálták minden létező módon.

Az összkép vegyes. A csip fogyasztása elég nagy, üresjáratban felzabál annyit, mint kétmagos verzió, a Core 2 Duo maximális terhelés mellett. Ha megdolgoztatják,. 260 wattot, tehát 100 wattal többet fogyaszt a Quadro, mint a Duo, de még így is kevesebbet eszik, mint a jóval lassabb kétmagos Pentiumok. Ugyanakkor a cikkben megemlítik, hogy a végleges verzió még számos optimalizáláson eshet át.

Ami a teljesítményt illeti, ott ugyanaz a baj, mint a kétmagos csipekkel: a megfelelően megírt szoftverek sokat gyorsulnak, a játékok és társaik viszont pont ugyanolyan gyorsak egy Core 2 Duón vagy Quadrón, mint az egymagos gépeken.

Szoftverfüggő

Quake 4, UT2004, Serious Sam, itt semmivel sem volt gyorsabb a 3 gigahertzes négymagos, mint a 2,93 gigahertzes kétmagos, pedig valamivel nagyobb a processzor és a rendszerbusz órajele is. Ugyanígy nem volt értékelhető gyorsulás iTunes, Lame, Pinnacle használata közben sem.

Sokkal fürgébb lett viszont a rendszer, amikor videókódolással (Divx, hd, wmv9), rendereléssel (3D Studio Max), képszerkesztéssel (Photoshop CS2) foglalkoztak, ilyenkor alkalmazástól függően 30-90 százalékos volt a gyorsulás. A magok számának növelése tehát valóban életképes koncepció, jó lenne, ha végre a szoftveripar egésze észrevenné, hogy lassan már nem is lehet egymagos processzort vásárolni.

3D Mark 06 alatt például új rekord született: eddig (tuningolásoktól eltekintve) a Core 2 X6800-as kapta a legtöbb pontot, 2595-öt, a szintén 3 gigahertzen járatott Quadro 4583 pontot, 77 százalékkal többet ért el.

Új élmények

A teszt készítője megjegyezte, hogy a számokon túl egészen újfajta felhasználói élményben volt része: soha nem kellett várnia semmire, egy-egy alkalmazás elindítása nem akasztotta meg a rendszert, sosem volt még olyan gördülékeny a munka, mint a Quadróval.

Az újságíró szerint vége azoknak az időknek, amikor az új csipek csak pár százalékos, észrevehetetlen gyorsulást hoztak: a Core 2 Duo 30 százalékos előrelépést jelentett a Pentiumokhoz képest, a Quadro meg akár 90 százalékot is hozhat, már ha a szoftverek engedik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!