Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kiszállt a százdolláros laptop projekt második embere

2008.04.24. 20:24
Walter Bender a százdolláros laptop projekt technikai vezetője volt, de megelégelte a Microsoft nyomulását, ezért elhagyja az alapítványt.

A szegény országokban a gyerekeket olcsó laptopokhoz juttató One Laptop Per Child alapítványt az MIT egyetem professzora, Nicholas Negroponte találta ki, és vezeti, a szervezet második embere, és a technológiai felügyelője pedig Walter Bender, az MIT Meadia Lab intézetének vezetője. Pontosabban csak volt, Mr. Bender ugyanis kiszállt, mert nem tetszik neki az irány, amerre a kezdeményezés tart.

A projekt célja eredetileg az volt, hogy százdolláros áron hozzon össze egy laptopot, amin nyílt forráskódú, ingyenes szoftverek futnak, és ezzel segítse a fejlődő országokban a fiatalok felzárkózását. Az XO nevű gép végül 188 dolláros áron jött össze, és jóval kevesebb helyre sikerült eljuttatni, mint az eredeti tervekben szerepelt: eddig félmillió gép talált gazdára Haitiben, Afganisztánban, Ruandában, Peruban, Uruguayban és Mongóliában.

Az utóbbi hónapokban a Microsoft feltűnően sokszor bukkant fel a projekt környékén, azzal a nem titkolt céllal, hogy az XO gépek a Windows egy leegyszerűsített verzióját futtassák az eredetileg tervezett, saját fejlesztésű Sugar operációs rendszer helyett. Ez további 7-12 dollárral dobná meg az eredetihez képest már így is csaknem kétszeres árat.

Bender a jövőben a Sugar további fejlesztésén fog dolgozni. Távozásával pár hónapon belül a harmadik kulcsember hagyja el az alapítványt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!