Nyilvánosak a teljes megfigyelési tervek

pte
2003.03.03. 10:09
Az amerikai EPIC polgárjogi csoport bíróság előtt kényszerítette ki az amerikai védelmi tárca teljes információs figyelem (Total Information Awareness, TIA) programja anyagainak nyilvánosságra hozatalát. Az EPIC a tájékoztatási törvényre (Freedom of Information Act) hivatkozott.

A szervezet megítélése szerint néhány adatbanki projekt már egyértelműen túllépett az indulási stádiumon, hiszen 26 intézet és vállalkozás kutatási megbízásokat kapott a védelmi minisztériumtól. A 180 oldalas anyag nem említi, hogy a megbízások milyen összegekről szóltak. Összesen körülbelül 200 vállalkozás pályázott az adatbányászati programban való részvételre. A védelmi minisztérium ennek segítségével szeretné a különböző forrásokból, például az utazási-, hitel- és egészségügyi adatokból kiszűrni a gyanúra okot adó mintákat.

Az amerikai szenátus nemrégiben elérte a TIA program moratóriumát. A védelmi tárcának abban az esetben mégsem kell leállítania a pénzügyi támogatást, ha a kormány nemzetbiztonsági kérdésnek minősíti az ügyet.  • Tippek
  • Bankszámla