Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kampány a kormányzati megfigyelés ellen

2001.04.16. 19:05
Az American Civil Liberties Union egészoldalas hirdetésekkel tiltakozik a digitális kormányzati lehallgatórendszerek ellen. A jogvédő szervezet azzal vádolja az angolszász kormányokat, hogy alkotmányellenesen globális adatgyűjtést folytatnak.
Az American Civil Liberties Union (ACLU) kampányolni kezdett azért, hogy jogszabályi keretek közé szorítva, átfogó ellenőrzésnek vessék alá az amerikai kormányzat és társai által működtetett digitális megfigyelési rendszereket. A szervezet egészoldalas hirdetéseket adott fel, hogy felrázza a gyanútlanul telefonálók és internetező tömegeket Csodaországban.

A The New Yorker magazin április 15-i és a New York Times április 16-i számában megjelenő hirdetések egy mobiltelefont ábrázolnak, amely felett a "Háromirányú hívás: te, a hívott fél és a kormány" felirat olvasható.

Alanyi jogú megfigyelés

Az Echelon
Az Echelon szuperszámítógépek és műholdak hálózata, amelyet az Egyesült Államok legtitkosabb hírszerzési ügynöksége, a National Security Agency üzemeltet. A rendszer az angolszász államok együttműködéseként jött létre. A programban résztvevők gyakorlatilag felosztották egymás között a "megfigyelhető" világot: az USA-ból hallgatták az amerikai kontinenst, Angliából Európát, Ázsiát és a Csendes-óceánt térségét pedig Ausztrália és Új-Zéland titkosszolgálataira bízták. Az Európa Parlament különleges vizsgálóbizottságot hozott létre, hogy kiderítse: valóban európai ipari titkokat lop-e az Echelonnal az Egyesült Államok.
Az ACLU szerint az amerikai, a kanadai, az angol, az ausztrál és az új-zélandi kormányzat az Echelon és a Carnivore programokon keresztül alkotmánysértő módon hallgatja le állampolgáraik mobiltelefonos és elektronikus kommunikációját.

A jogvédőknek az Echelon-program okozza a legtöbb migrénes éjszakát, mivel a mobiltelefonok lehallgatására szakosodott műholdas hálózat az ACLU elnöke szerint nem ám csak az ellenséges ügynökségeket figyeli, hanem a civileket is.

Barry Steinhardt az eddig nyilvánosságra szivárgott információk alapján valószínűleg nem téved sokat, amikor azt állítja, hogy az említett országok mind aktívan vettek részt a világméretű kommunikációs porszívó kifejlesztésében. Steinhardt meg van győződve róla, hogy már ma is politikai segédeszközként használják az Echelont.

Egy névtelenül nyilatkozó biztonságtechnikai szakember elismerte, a legtöbb szakmabeli, aki Amerikában tud az Echelonról és egyéb jelfogó megfigyelési technológiákról, kapcsolatban áll a nemzetbiztonságiakkal vagy bármely másik állami ügynökséggel és ezek tanácsára nem feszegetik a témát. Eddig egyedül az Európai Unio merte hivatalos szinten vizsgálni a rendszer működését.

Ki szab határt?

A Carnovore
A Carnivore-rendszert az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium emailek és egyéb digitális kommunikáció (webes címek, ICQ-üzenetek, satöbbi - magyarul a teljes adatforgalom) tömeges összegyűjtésére és megfigyelésére használja. A szoftvert az FBI technikai kommandója telepíti fel az internetszolgáltató szerverére, ami ezután minden áthaladó adatforgalmat lát a szolgáltató közreműködése vagy ellenőrzése nélkül.
Az ACLU aktivistájának aggodalmát növeli, hogy pillanatnyilag semmilyen lehetőség nincs megvizsgálni, az amerikai kormány milyen mértékben hatol állampolgárai intimszférájába, hiszen sem adatvédelmi kőtáblák, sem törvények nem szabályozzák az elektronikus kommunikációt. A mai technológia jócskán meghaladta a ma is használatos adatvédelmi törvényeket. Ezek újragondolása nélkül a kormányzat szabadon (vissza)élhet jogaival.

Az ACLU szerint sürgős törvényi szabályozásra lenne szükség, mivel gyakorlatilag követhetetlen, az állami szervek milyen mértékben élnek vissza technikailag korlátlan lehetőségeikkel. Az adatvédelmi tanácsadók, mint például az Electronic Privacy Information Center, régóta szigorúbb törvényekért lobbiznak a kongresszusnál, de Steinhardt abban is kételkedik, hogy egyáltalán bármilyen törvényt jóváhagynak a szenátorok.