Emma
9 °C
26 °C

A sör növeli a tüdőrák kockázatát?

MTI
2006.04.14. 14:32

A montreali McGill University kutatói két korábbi, a 80-as és a 90-es években Quebec-tartományban elvégzett vizsgálatra támaszkodtak, amikor 1793 tüdőrákos nő és férfi életmódját, étkezési szokásait elemezték.

A kutatást irányító Andrea Benedetti, a McGill University biostatisztikusa szerint az alkohol és a tüdőrák közötti kapcsolat vizsgálatakor általában a fő nehézséget az okozza, hogy azok, akik isznak, nagyon gyakran dohányoznak is. Ily módon az egészségkárosító életmód negatív következményeit az alkohollal és a dohányfüsttel egyarántösszefüggésbe hozhatók.

Az adott esetben viszont a tudósok olyan részletes adatokkal rendelkeztek az érintettek életmódjáról, hogy teljes bizonyossággal kizárhatták a dohányosokat.

A borfogyasztók később halnak

Az elemzés ennek köszönhetően megbízható eredményekkel szolgál az alkohol és a tüdőrák közötti összefüggésről. Mint kiderült, a sör azon kedvelői körében, akik hetente legfeljebb hat üveggel isznak meg, 20 százalékkal emelkedik a tüdőrák kialakulásának kockázata. Ám ha az ivászatban nem iktatják be a "heti szünnapot", vagyis hét nap leforgása alatt hét sört isznak meg, a rosszindulatú tüdődaganat kockázata 50 százalékkal növekszik.

A vizsgálat tanúságai szerint a rendszeres borfogyasztás viszont a férfiak esetében 40, míg a hölgyeknél 70 százalékkal csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Ez utóbbi összefüggés a kanadai tudósok szerint nem annyira a bor jótékony hatásával magyarázható, mint azzal, hogy egészen más fogyasztói réteg preferálja a bort és a sört.

A borfogyasztók általában a műveltebb, magasabb jövedelműek köréből verbuválódnak, akiknek egészen más az életmódja, mások az étkezési szokásaik.

Sör és chips kontra bor és saláta - magyarázta a dolog lényegét Andrea Benedetti, ugyanis a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás is lényegesen csökkenti a rosszindulatú tüdődaganat kialakulásának kockázatát.