Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jó Vistához idő kell

IT News
2006.07.12. 15:06
Steve Ballmer Microsoft-vezér a szoftvervállalat bostoni partnerkonferenciáján fogadkozott, hogy a jövőben két Windows megjelenése között sosem telik majd el olyan hosszú idő, mint a Windows XP és a Vista esetében. A Vistát ugyanis immár hatodik éve nevelgetik a cég fejlesztői, nem véletlen, hogy a szaksajtóban korábbi kódnevének (Longhorn) elferdítésével sokáig csak Long Waitként (hosszú várakozás) emlegették az operációs rendszert, melyet most Ballmer cége bombasiker termékeként emlegetett. „A Windows-kiadások között még egyszer nem lesz ilyen hosszú szünet” – fogalmazott.

De hogy milyen hosszú, azt még ma sem tudni pontosan. A jelenleg érvényben lévő ütemterv szerint a mennyiségi licencet vásárló vállalati ügyfelek novemberben, a felhasználók többsége pedig 2007 januárjában juthat hozzá, de Bill Gates szerint 20 százalék az esély arra, hogy nem tudják tartani ezt a tervet. A Microsoft vezető szoftvermérnöke – a Reuters beszámolója szerint – Dél-Afrikában beszélt az új Windows megjelenési esélyeiről, és úgy fogalmazott, hogy 80 százalék sansza van a jelenlegi terv szerinti premiernek.

A szoftvercég egyébként először 2005-ös premiert irányzott elő. Ezt később az idei év második félévére halasztotta, majd márciusban a jövő év elejére tolta a bemutatót. Ahogy távolodott a Vista premierje, úgy csökkent a tervezett új – forradalmiként beharangozott – szolgáltatások köre is. Elsőként az egyik alappillér, a merevlemezen tárolt adatok adatbázisszerű rendezését és keresését lehetővé tévő Windows File System – röviden WinFS – fájlrendszer beépítését vetette el a szoftvervállalat, majd a korábban Palladium, később pedig Next Generation Secure Computing Base (NGSCB) néven emlegetett – hardveres és szoftveres megoldásokat ötvöző – biztonsági technológia kihagyása mellett döntött.

A Gartner szerint nem tartható a 2007 januári megjelenési dátum. Az elemzőcég úgy látja, hogy az operációs rendszer túl komplex, és ezért leghamarabb 2007 második negyedévében, 9–12 hónappal a második béta-változat kiadása után jelenhet csak meg. A szkeptikus tábora látványosan gyarapodott azóta, hogy a hónap elején kiderült: a Vistával együtt bemutatni tervezett Office 2007 irodai csomag január helyett valamikor az első negyedévben jelenik csak meg.