Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Megegyezett az Apple a Beatles kiadójával

BBC
2007.02.07. 12:48

Két évtizedes vita végére tett pontot az Apple Inc., a Macintoshok gyártója és az Apple Corps, a Beatles kiadója a hét elején: a két cég megegyezett abban, hogy az amerikai Apple a névhez kapcsolódó minden jogot megkapja, vagyis nyugodtan használhatja az Apple nevet és logót termékein és szolgáltatásain, így az iTunes online zenebolton. Az egyezség értelmében az amerikai Apple visszalicenceli a védjegyek egy részét a brit Apple-nek. Mindkét fél állja az eddigi perköltség ráeső részét, de azt nem hozták nyilvánosságra, fizetett-e valamelyik cég a másiknak, és ha igen, mennyit.

A két Apple közötti jogi háború legutóbbi csatájára tavaly májusban került sor, amikor egy brit bíróság úgy döntött, hogy az amerikai Apple az iTunes-zal nem szegi meg azt az 1991-es megállapodást, miszerint csak akkor használhatja a nevet, ha nem ártja magát a zenebizniszbe.

A megállapodástól sokan azt várják, hogy a Beatles számait meg lehet majd vásárolni az iTunes-on. A Beatles azon kevés együttes közé tarozik, amelyek soha nem járultak hozzá számaik online árusításához, így az egyetlen legális módja a Beatles mp3-lejátszón való hallgatásának máig az, hogy az ember cédén megvásárolja az Abbey Roadot, majd saját maga tömöríti a számokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!